ALTERNATIVE

Stevia čuva jetru, poboljšava rad štitnjače

"Zdravlje u kući"

28.5.2018

Većina stručnjaka savjetuje izbjegavanje šećera i slatkiša jer nisu baš prijatelji jetre, a znanstvenici iz San Franciska tome dodaju i rizik od malignih oboljenja, dijabetesa te srčanih bolesti. Uz to, sećer remeti i rad hormonalnog sistema te potiče pretilost.

Naša urođena sklonost slatkoj hrani još od najranijih dana života dobro je poznata i zato borba protiv neodoljive želje za slatkim zalogajima nije nimalo laka.

Međutim, uz malo planiranja i popis namirnica kojima možete zamijeniti korištenje šećera zadatak može biti znatno lakši.

 Tijelo lako koristi med

Najbolje bi bilo potpuno izostaviti šećer sa spiska korištenih namirnica, ali to bi bio tečko ostvariv cilj. Zato je bolje postepeno smanjivati upotrebu šećera i pronalaziti mu odgovarajuće zamjene.

Na popisu mogućih zamjena su med, javorov i agavin sirup, prirodna sladila koja, iako sačinjena od jednostavnih šećera, ipak nude neke nutritivne prednosti.

Med je dostupan u mnogo različitih sorti, od kojih svaka ima jedinstven okus temeljen na izvoru nektara. Med, osobito onaj tamniji, sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a ima jaka antibakterijska svojstva.

Budući da ga tijelo može lako iskoristiti, neka istraživanja su pokazala da med poboljšava aktivnost u odnosu na ostale ugljikohidrate.

Med je izvrsna zamjena za šećer u svim receptima. Ako u receptu stoji da treba upotrijebiti kašiku šećera, bit će dovoljno pola ili tri četvrtine kašike meda. Za svaku zamijenjenu kašiku smanjite tekućinu navedenu u receptu treba smanjiti za četvrtinu kašike.

 Javorov sirup - izvor minerala

Javorov sirup je napravljen od soka javorova stabla i nalik je na gustu, žućkastu tekućinu koja nije samo slatka, nego je puna kalcija, kalija, mangana, fosfora, magnezija i željeza, kao i vitamina B2, B5, B6, niacina, biotina i folne kiseline.

Javorov sirup ima 70 procenata šećera, a jedna kašika daje 50 kalorija, što je manje od kukuruznog sirupa koji uz istu količinu daje 60 kalorija.

Kako biste povećali unos vitamina i nutrijenata, odlučite se za tamniju vrstu tipa B, prije nego za laganiju A vrstu koja se obično koristi kao preljev za palačinke. Možete kupiti i javorov šećer koji se formira kad tekućina u javorovu sirupu ispari.

Javorov sirup odlično pristaje u kolačima i pitama, slatkim kašama, kremastim desertima te kao preljev za palačinke i voće. Pritom se u receptu šolja šećera zamjenjuje s 2/3 do 3/4 šolje javorova sirupa, uz oduzimanje tekućine.

Zaslađivač - iz kaktusa

Agavin sirup je još jedan prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu “medena vodica” jer ima blagi okus i svijetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je i slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda.

Agavin sirup ima neobično niski glikemijski indeks i praktički ne utječe na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer.

Agavin sirup sadrži 70 posto fruktoze i 20 posto glukoze, a to ovom sladilu osigurava izrazito sladak okus i niži glikemijski indeks. Odlično pristaje u razne napitke te kremaste deserte, pudinge i kaše.

Stevija – najbolja zamjena

Stevija je pak ekstrakt lišća biljke iz porodice Stevia i slovi za najbolju alternativu bijelom šećeru. Dokazano je da poboljšava rad štitnjače i cijelog organizma. Kod kuhanja je potrebna vrlo mala količina – od 1/4 do 1/32 količine šećera (ovisi o vrsti).

Stevija ne sadrži kalorije, ali pripazite da u omiljenu slasticu dodate tek male količine jer je od 300 do 400 puta slađa od konzumnog šećera. Stevija ima lagano gorki okus, zbog čega je neki baš pretjerano ne vole.

 Voćna zamjena

Voćni pire od banana i jabuka može zadovoljiti želju za slatkim, a istodobno osigurati mnoštvo vlakana, vitamina i minerala. Ako ovaj pire upotrebljavate za zaslađivanje kolača, upotrijebite ga odmah nakon miksanja.

 Kokosov šećer

Proizveden od soka kokosova cvijeta kokosov šećer izazvao je proteklih godina mnogo pažnje zahvaljujući rezultatima početnih istraživanja koja pokazuju da bi mogao imati niži glikemijski indeks u odnosu na rafinirani šećer.

Zato bi ga, pošto bi sprečavao odstupanja u nivou šećera u krvi, mogli koristiti dijabetičari, a mogao bi imati i ključnu ulogu u kontroli težine. Ovaj šećer sadrži nutrijente kao što su željezo, cink, kalcij i kalij.

 Šećer od hurmi

Dok se kokosov šećer dobiva iz soka, šećer od datulje (hurme) dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer ustvari je plod koji je prvo osušen, a zatim i samljeven. To bi značilo da ima jednaku količinu vlakana kao i samo voće, uključujući i nutrijente, poput vitamina B6, željeza i magnezija.

Iako se zbog toga ne otapa dobro u tekućinama kao što su kafa ili čaj, odličan je kao dodatak drugoj hrani i zamjena smeđem šećeru u odnosu 1:1 u receptima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.