ZDRAVLJE U KUĆI

Navike za 12 godina duži život

Avaz.ba

28.5.2018

Jednostavne promjene u životnim navikama mogu vam produžiti život i za 12 godina, tvrde stručnjaci. Čarobnog recepta nema, jer je eliksir mladosti, ustvari, pitanje malih izbora koje pravimo iz dana u dan.

Muškarci i žene

Ako želite živjeti duže i zdravije, sve što trebate uraditi jeste da pratite ovih pet jednostavnih pravila: Nemojte pušiti, vježbajte redovno, hranite se zdravo, održavajte tjelesnu težinu u preporučenim granicama i ne pretjerujte s alkoholom, i živjet ćete od 12 do 14 godina duže, pokazalo je istraživanje provedeno u Americi.

Naučnici su tokom 34 godine proučavali podatke o zdravlju i životnim navikama žena i tokom 27 godina za muškarce. Ispostavilo se da su osobe koje su se pridržavale ovih pet pravila, imale za 74 posto nižu vjerovatnoću da umru tokom perioda istraživanja nego oni koji ih nisu poštovali.

U grupi ispitanika koji žive prema ovim pravilima, značajno je niža bila i smrtnost od bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara i različitih tipova raka.

- Prevencija je najvažnija. Ona kroz promjene u načinu ishrane i životnom stilu značajno umanjuje rizik od hroničnih bolesti, produžava očekivani životni vijek i smanjuje zdravstvene troškove – poručuju autori studije s Harvardske škole za javno zdravlje.

Niži rizik

Osobe koje su pratile ovih pet zlatnih pravila, imale su za 82 posto niži rizik od prerane smrti kao posljedice kardiovaskularnih bolesti, a rizik od raka sa smrtnim ishodom opada za skoro dvije trećine ako se pridržavate ovih preporuka.

Jedna od ključnih stvari je, naravno, ishrana. Postoje naučni dokazi da je mediteranska ishrana, u kojoj preovladavaju svježe povrće, voće, žitarice cjelovitog zrna, maslinovo ulje i riba, odlična prevencija kardiovaskularnih bolesti i raka.

Optimalna težina

Zdrava granica tjelesne težine znači da bi indeks tjelesne mase trebao biti između 18,5 i 24,9 tako da ne budete ni pothranjeni ni gojazni.

Umjereno treba konzumirati slatkiše, a žene bi trebale pripaziti i na konzumaciju voća koje sadrži previše šećera.

Omega-3

Preporučuje se konzumacija ribe dva puta sedmično. Osim što je dobar izvor proteina, riba je bogata i omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od bolesti srca. Masna riba, kao što su skuša, pastrmka, haringa, srdele, tuna i losos, bogata je omega-3 masnim kiselinama.

Zaštitite kožu

Koža počinje stariti čim smo rođeni i najbolji način da je zaštitimo i izgledamo mlađe je izbjegavanje sunca. Sunce ima štetne ultraljubičaste (UV) zrake, koje mogu izazvati bore, suhoću i pjege. Prevelika izloženost može uzrokovati opekotine, promjene teksture kože te karcinom kože.

Da biste smanjili rizik od oštećenja kože, slijedite ove savjete:

* Uvijek nanosite zaštitnu kremu s faktorom 15 ili većim.

* Zaštitite se odjećom.

* Nemojte se pretjerano sunčati.

* Pokušajte izbjeći izloženost suncu od 10 do 15 sati.

Međuobrok

Preporučuje se pet ili više obroka voća i povrća dnevno kao dio zdrave prehrane. Ovaj način prehrane može učiniti mnogo za poboljšavanje zdravlja, uključujući:

* Smanjuje rizik od nekih karcinoma

* Umanjuje znakove starenja

* Poboljšava memoriju

* Poboljšava zdravlje srca

* Jača imunološki sistem

Jedan od načina da uvrstite voće i povrće u prehranu je konzumirati ih kao međuobroke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.