ZDRAVLJE U KUĆI

Imunoterapija može dovesti do trajnog povlačenja alergije

Z. Karić

27.5.2018

Lijek, govori otorinolaringolog dr. Adis Šahinović, zaustavlja oslobađanje hemijskog histamina. Obično efikasno ublažava simptome curenje iz nosa, svrab i kihanje.

1. Kapi za oči - One smanjuju svrab i otok u očima i obično se koriste zajedno s drugim lijekovima. Kapi za oči sadrže kromoglikat koji se obično koristi.

2. Nazalni kortikosteroidi - Ovi sprejevi tretiraju upalu izazvanu alergijom i sigurni su i vrlo efikasni za dugotrajan plan liječenja.

3. Oralni kortikosteroidi - Kod teških simptoma polenske groznice ljekar može prepisati neki kortikosteroid u obliku tableta. Treba ih prepisivati samo za kratkotrajnu upotrebu zbog dugoročne povezanosti s kataraktom, mišićnom slabosti i osteoporozom.

4. Imunoterapija - Imunoterapija je dokazan pristup tretmana koji osigurava dugotrajno olakšanje za mnoge ljude koji pate od alergije na polen. Radi na postepenoj desenzibilizaciji imunološkog sistema pacijenta na alergene koji izazivaju simptome. Imunoterapija može potencijalno dovesti do trajnog povlačenja simptoma alergije i može igrati preventivnu ulogu u razvoju astme i novih alergija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.