ZDRAVLJE U KUĆI

Kako postoperativnu bol učiniti podnošljivom

Avaz.ba

24.5.2018

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

U načelu, nema bezbolne operacije. Odavno je poznato da hirurško liječenje hemoroida prate bolovi. Istina, neke operacije daju bolove manjeg, a neke jačeg intenziteta, ovisno o regiji na kojoj su rađene. Bol kao individualni osjećaj neki bolesnici osjete kao nesnosnu, a neki imaju bol manjeg intenziteta.

Nervni završeci

Ta se skala (prag boli) kreće između jedan i deset. Analni kanal je prekriven kožom koja je bogato inervirana te svaki atak na njega daje bolove intenziteta skale 3-6. Anatomski i funkcionalno analni kanal sa svojim mišićima, pokrovom, nervnom i vaskularnom strukturom predstavlja kompleksnu, funkcionalnu cjelinu, odgovornu za kontrolu stolice i vjetrova. Ljevkastog je oblika.

U njegovoj anatomskoj strukturi su dva mišića stezača čmara, prekrivena sluznicom analnog kanala bogatom nervnim završecima koji registriraju svaki atak na njega. Analni kanal se nalazi u strukturi pelvične prečage koja se podiže i spušta pri disanju, aktivnostima, govoru, što pogoršava bolove nakon operacije hemoroida.


U nastanku boli, osim bogate inervacije analnog kanala, značajan je prateći edem/otok mjesta operacije koji, općenito, prati i svaku drugu operaciju. Operacije hemoroida uznapredovalog stadija atakuju na analni kanal, koji se nakon operacije sljedstvenim grčem još više sužava, uvećavajući otok, što se ispoljava jakim bolovima.

Očuvanje mišića

Ovaj stadij bolesti zahtijeva primjenu rekonstruktivnih operativnih zahvata s odstranjivanjem, „rezanjem“ vanjskih hemoroida i povlačenjem anokutanih režnjeva kože unutar analnog kanala radi prekrivanja i očuvanja mišića stezača čmara. Na oboljelome je da ne dozvoli sebi da dospije u takav stadij oboljenja.

Postoperativno, nakon operacije hemoroida, jaka bol traje oko 6 sati. Bol srednjeg intenziteta traje još oko šest do 12 sati. Bol slabog intenziteta traje 12 do 24 sata poslije operacije. Nakon toga bolesnik ima osjet pritiska i nelagode u analnom kanalu. Zahvaljujući ogromnom iskustvu stečenom pri hirurškom liječenju hemoridalne bolesti, mi smo prilagodili hirurške postupke i razradili načine suzbijanja postoperativnih bolova kod operacije hemoroida, tako da operirani bolesnici skoro i da nemaju bolove.

Izbor anestezije

U smanjenju postoperativnog bola značajan je izbor anestezije u toku operacije. Spinalna anestezija kupira bolove oko šest sati u toku i nakon operacije. Pri izvođenju operacije miniciozna tehnika i izbor adekvatne operativne metode s maksimalnim izbjegavanjem ataka na kutanu kožu analnog kanala su neophodnost.

Davanje analgetika

Postoperativno kontinuirane infuzije kombinacija analgetskih sredstava u toku 24-48 sata nakon operacije sigurno smanjuje postoperativnu bol na podnošljivu.

Stadij bolesti

Operacije DG HAL - RAR ne daju bolove jer se radi u bezbolnoj zoni. Nakon operacije ostaje osjet pritiska u analnom kanalu, koji i ne zahtijeva uzimanje lijekova protiv bolova.

Operacija u kasnom stadiju atakuje na kožu analnog kanala i perianalne zone ispalih hemoroida (koja je bolna), zbog čega te operacije prate bolovi čiji intenzitet zavisi od veličine odstranjivanja, „rezanja“ analne i perianalne kože prolabiranih hemoroida, u čemu su iskustvo i kreativnost hirurga najznačajniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.