HRANA

10 namirnica za odličnu krvnu sliku

"Zdravlje u kući"

23.5.2018

Sigurno ste čuli za hemoglobin, no znate li koja je njegova funkcija u organizmu? Riječ je o proteinu koji daje boju crvenim krvnim stanicama i raznosi kisik od pluća prema svim stanicama u organizmu. Važan sastojak hemoglobina je željezo.

Hemoglobin može biti nizak kod osoba koje imaju manjak nutrijenata, kod onih koji boluju od bubrežnih bolesti i raka, kod trudnica i tokom menstruacije.

Stoga je upravo za te skupine ljudi, osobito za žene, jako bitno da konzumiraju namirnice koje obiluju željezom.

Kako biste podigli nivo hemoglobina i osnažili krv, obogatite svoju prehranu voćem i povrćem. Ono između ostaloga obiluje i vitaminom C - vitaminom koji poboljšava apsorpciju željeza u krvi. Ovih 10 namirnica daju odličnu krvnu sliku.

1. Nar ili šipak

Nar spada među najzdravije voće na svijetu, obiluje vitaminom C i željezom.

Konzumacijom nara potaknut ćete cirkulaciju krvi i smanjiti simptome anemije poput umora, vrtoglavice, slabosti i oslabljenog sluha.

Možete ga jesti samog, dodavati ga u salate ili od njega cijediti svježi sok.

Ovo supervoće ima snažna antioksidativna, antivirusna i antikancerogena svojstva.

 2. Lubenica

Jeste li znali da lubenica, kao i dinja, zapravo nije voće nego povrće?

Ova omiljena ljetna namirnica sadrži dosta vitamina C i željeza, zahvaljujući čemu pomaže u borbi protiv anemije.

Osim što podiže nivoe hemoglobina i hidratizira organizam, lubenica smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti, bolesti srca, astme… Zahvaljujući obilju antioksidansa, sprečava utjecaj slobodnih radikala te smanjuje rizik od raka.

 3. Cvekla

Sigurno već znate da je cvekla u kombinaciji s mrkvom izvrsna za čišćenje crijeva i detoksikaciju organizma. No ovo korjenasto povrće intenzivne crvene boje bogat je izvor željeza, stoga biste ga trebali što češće konzumirati ako ste skloni anemiji.

Šolja cvekle sadrži oko 1,1 mg željeza, što zadovoljava otprilike 6 posto dnevnih potreba. Anemične osobe koje jedu dosta cvekle imaju manje izražene simptome poput srčanih palpitacija i osjetljivosti na hladnoću nego oni koji je ne jedu.

 4. Grožđice

Sušeno voće poput grožđica prirodno sadrži više željeza nego svježe.

Osim željeza, one sadrže i vitamin C, stoga su izvrstan izbor za podizanje razina hemoglobina i poboljšanje krvne slike.

 5. Murva ili dud

Plodovi mediteranskog stabla poznatog pod nazivom dud ili murva obiluju željezom. Smatraju se jednim od najzdravijih bobica na svijetu. Osim toga, plodovi murve sadrže dosta vlakana i proteina, što ih čini savršenim voćnim izborom za one koji teže vitkosti.

No i drugo bobičasto voće, poput kupina i borovnica, jako je dobro za krv i podizanje hemoglobina. 

Sušene hurme

Ovo egzotično voće, poznato po iznimnoj slatkoći, sadrži željezo. Osim što pridonose porastu nivoa hemoglobina u krvi, hurme čuvaju i zdravlje srca.

No, ako želite smršavjeti, ipak nemojte pretjerivati s njihovom konzumacijom.

7. Sušene šljive

Budući da obiluju vlaknima, sušene šljive su pravi saveznici dobre probave.

S obzirom na to da sadrže puno željeza, odlične su i za podizanje nivoa hemoglobina u krvi. Izvrstan izbor za anemične osobe je kompot od šljiva.

8. Kaki jabuka

Ovo voće poznato i pod nazivom japanska jabuka sadrži vitamin C te obiluje željezom, koji je poslije kalija drugi najzastupljeniji mineral prisutan u njemu.

Upravo kombinacija vitamina C i željeza čini kaki odličnom namirnicom za anemične osobe. Njegovu pulpu možete jesti samu ili je dodavati u salatu.

9. Bundevine sjemenke

Konzumacijom buče ili bundeve osnažit ćete svoju krv s obzirom na to da sadrži željezo i vitamin C. Protiv anemije pomoći će vam i bučine sjemenke, koje obiluju željezom i proteinima. Ove sjemenke su izvrsni saveznici u borbi protiv raka prostate.

Osim željeza, bundeva sadrži i vitamin B12 koji također pomaže u poboljšanju krvne slike.Taj se vitamin pokazao osobito važnim u liječenju rijetkog poremećaja krvi koji se naziva anemija srpastih stanica.

10. Mahunarke

Leća, grah, soja, slanutak i druge vrste mahunarki ili grahorica mogu vam pomoći da podignete razine hemoglobina i tako spriječite anemiju. One su odličan izvor željeza za vegetarijance i vegane. Mahunarke sadrže i folate te magnezij i kalij.

 Mogu pomoći i...

Među važnim izvorima željeza su i:

1. špinat,

2. peršin,

3. sušeni paradajz,

4. prokulice,

5. kelj,

6. rikula,

7. zobena kaša,

8. pasta od sezama (tahini),

9. smeđa riža,

10. tofu,

11. brokula,

12. tamna čokolada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.