JEDNOSTAVNI TRIKOVI Jedan od najmoćnijih efekata zahvalnosti je porast lučenja serotonina

Vježbom za tri minute promijenite raspoloženje

Nezavisne novine

Foto: Agencije


Nekada je dovoljna samo određena taktika da se oraspoložite. Zaboravite na šoping, primijenite vježbe koje će ostaviti dugoročnije pozitivne posljedice.

Možda će vas iznenaditi, ali vaš mozak vam ne pomaže kada vam je potrebno dobro raspoloženje. Ako se osjećate loše, mozak pokušava aktivirati centar "nagrada".

Osjećaji kao što su ponos, stid i krivica aktiviraju isti dio mozga. Šta da uradite da to izbjegnete? Najbolje je da se zapitate "Za šta sam zahvalna?".

Jedan od najmoćnijih efekata zahvalnosti je porast lučenja serotonina. Kada razmišljate o stvarima za koje ste zahvalni, vi ste "prisiljeni" da se fokusirate na pozitivne aspekte života.

Definirajte emocije

Pitajte se zašto se osjećate loše. Studije su pokazale da definiranjem svojih osjećanja utječete na njihovo "nestajanje". Da biste prestali da budete neraspoloženi, koristite samo nekoliko riječi za opis svojih emocija i odmah ćete se osjećati bolje.

Shvatite da niste savršeni

Najčešći uzrok zabrinutosti i anksioznosti je osjećaj da nismo savršeni. Presudno je da zaboravite na ideale i prihvatite da ste dovoljno dobri.

Vjerujte u snagu dodira

Zagrljaj smanjuje nivo anksioznosti. Držanje ruku i rukovanje imaju isti efekt - izazivaju lučenje hormona oksitocina i čine vas sretnim.

NA VRH

Podijeli članak na