POMOĆ IZ PRIRODE

Najbolji čajevi za dobar i čvrst san

"Zdravlje u kući"

21.5.2018

Teško zaspite ili vas muči nesanica. Potražite pomoć iz prirode. Ima mnogo čajeva koji vam mogu pomoći pa bacite pogled na ovaj popis ljekovitog bilja.

Čaj od kamilice

Kamilica se koristi u tradicionalnoj medicini već stoljećima. Zahvaljujući svojim brojnim ljekovitim sastojcima, kao što su apigenin i bisabolol, često se miješa s drugim biljkama kako bi se napravio ultimativni napitak za čvrst san.

Koliko je kamilica doista korisna u borbi protiv mnogih stanja i bolesti u korist ide i sljedeći popis. Kamilica je učinkovita:

1. u ublažavanju tegoba prouzrokovanih grčevima,

2. zbog antiupalnog i antialergijskog djelovanja,

3. u stimuliranju probave,

4. kao prirodni analgetik,

5. protiv menstrualnih tegoba,

6. poboljšavanju funkcije jetre.

Čaj od lavande

Lavanda može smanjiti anksioznost, stres i postoperativne boli, a sve njih prati nesanica. Isprobajte ovaj recept: 4 kašike suhih cvjetova lavande prelijte s litrom vrele vode, ostavite da odstoji 5 minuta pa čaj stavite u termosicu te pijte u toku dana. Čaj se može zasladiti, međutim ako želite spavati onda je najbolje izbjegavati šećer prije spavanja.

 Čaj od matičnjaka

Matičnjak se koristi u borbi protiv poremećaja spavanja još od srednjeg vijeka. On umiruje um i smanjuje anksioznost. Plus, izvrsnog je okusa. Osim što je prva pomoć kada je u pitanju nesanica, matičnjak otklanja i tegobe kardiovaskularnog i nervnog sistema, migrenu, pomaže u regulaciji nepravilnog menstrualnog ciklusa  i bolova u trbuhu. 

 Rooibos čaj

Rooibos je vrsta čaja iz Južne Afrike. Bogat je željezom i magnezijem, a za te minerale se vjeruje da pomažu u borbi protiv nesanice. Neke od brojnih prednosti rooibosa su: održavanje i jačanje kostiju i zuba, nema kalorija, ne sadrži nikakve štetne tvari, nadoknađuje minerale i tekućinu izgubljenu znojenjem, a može poslužiti i kao tonik za ispiranje lica.

Čaj od valerijane

Valerijana je jedna od rijetkih biljaka koja zapravo ima sedativna svojstva, ali na najsigurniji i najprirodniji mogući način. Za ugodniji okus slobodno dodajte još neku biljku poput nane, kamilice ili gospine trave.

Još alternativa tabletama za spavanje

- Prije spavanja popijte šolju čaja od sjemenki celera. Potrebno je staviti dvije kašičice zdrobljenih sjemenki u šalicu kipuće vode, te pustiti da odstoji.

- Za pripravljanje umirujućeg čaja mogu vam poslužiti kamilica, pasiflora i hmelj.

- Prirodne tehnike uz malo kontinuiteta mogu popraviti pa i trajno poboljšati stvari. Ako nije nužno, nemojte prelaziti na tablete za spavanje dok niste isprobali sve prirodne metode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.