ZDRAVLJE

Stiže najbolji spas od migrena: Ovaj lijek blokira sve ono što uopće dovodi do njihovog nastanka

Net.hr

19.5.2018

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u četvrtak puštanje u promet na američko tržište novog lijeka farmaceutske firme ''Amgen Inc'' koji bi trebao spriječiti pojavu migrena kod odraslih osoba

Lijek ''aimovig'', koji je u obliku injekcije, pacijent sebi daje samo jednom mjesečno, a koštat će 6.900 dolara godišnje, objavila je firma. ''Aimovig'' je prvi u novoj generaciji lijekova čiji je cilj sprečavanje migrene utjecajem na peptid CGRP, koji je uključen u procese koji započinju teške migrene poput širenja krvnih žila u mozgu.

Farmaceutske firme među kojima i ''Teva'', ''Eli Lilly'' i ''Alder Biopharmaceuticals'' razvijaju slične lijekove. U tri zasebna istraživanja koja su obuhvatila pacijente s hroničnom migrenom ili povremenim epizodama, oni koji su primali ''aimovig'' zabilježili su jedan do 2,5 dana manje mjesečno s migrenom u odnosu na kontrolnu skupinu koja nije primala nikakav lijek, naveo je FDA. Najčešća nuspojava bile su lokalne reakcije na mjestu uboda injekcije i zatvor.

''Amgden'' ističe da lijekovi za prevenciju mogu biti opcija za oko osam miliona Amerikanaca koji pate od migrena. Sadašnji preventivni lijekovi za migrenu uglavnom su generički i radi se o prenamijenjenim lijekovima iz grupe antidepresiva ili lijekova za povišeni krvni pritisak. ''Allerganove'' injekcije ''botox'' odobrene su za pacijente koji pate od 15 ili više migrena mjesečno.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.