ZDRAVLJE U KUĆI

Jedi polako da bi bio zdraviji

"Zdravlje u kući"

18.5.2018

Konzumiranje hrane na brzinu uzrokuje fluktuaciju nivoa šećera u krvi, što može rezultirati inzulinskom rezistencijom. Tim naučnika s japanskog sveučilišta Hirošime od 2008. procjenjivao je zdravstveno stanje 642 muškaraca i 441 žene čija je prosječna dob tada iznosila 51 godinu, od kojih niko nije imao metabolički sindrom.

Sudionici istraživanja podijeljeni su u tri kategorije u skladu s opisanim navikama kada je po srijedi brzina konzumiranja hrane: spora, umjerena, brza.

Nakon pet godina, naučnici su ponovno pozvali ispitanike. Ustanovili su da se kod onih koji su imali običaj hranu jesti brzo u najvećem postotku – 11,6 posto, razvio metabolički sindrom.

Najbolje su prošle osobe koje su se izjasnile kao spori konzumenti hrane, jer se kod samo 2,3 posto sudionika istraživanja razvio metabolički sindrom. Brzo konzumiranje hrane povezano je i s češćim dobivanjem na kilaži, povećanjem glukoze u krvi i s abdominalnom pretilošću, odnosno porastom obima struka.

Zato je važno naglasiti potrebu sporog žvakanja zalogaja jer to mozgu omogućuje primanje signala da je sit, a to opet znači da nećete doći u napast da se prejedete.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.