VITAMINI I MINERALI

Fosfor čisti bubrege i održava normalnu pH krvi

"Zdravlje u kući"

17.5.2018

Fosfor je esencijalni mineral čija je glavna uloga u ljudskom tijelu rast i obnova tjelesnih ćelija i tkiva. Sve tjelesne ćelije sadrže fosfor, a 85 posto ukupnog fosfora je u kostima i zubima.

Možda se o njemu ne piše i ne govori toliko mnogo kao o kalciju, magneziju ili željezu, ali fosfor je, uz kalcij, najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu i na njega odlazi čak jedan posto čovjekove tjelesne mase. Sudjeluje u mnogim biohemijskim procesima, uključujući proizvodnju energije i regulaciju pH.

 Gorivo za tjelesne funkcije

U našem se tijelu fosfor ponajviše pojavljuje u obliku fosfata, koji imaju važnu ulogu u proizvodnji energije kao komponenta ATP-a ili adenozin trifosfata, glavnog unutarćelijskog skladišta energije, koji daje gorivo za odvijanje brojnih tjelesnih funkcija.

Strukturu ATP-a čine organski spoj adenozin i tri molekule fosfata. Kad se veza jednog fosfata i adenozina raskine, oslobađa se energija koja zatim potiče ćelijsku aktivnost. Ta se energija iskorištava brzo pa je tijelo u svakom trenutku ima u malim količinama.

Sinteza proteina i prenos kisika

Fosfor je sastojak DNK i RNK, molekula koje nose genetske informacije nužne za proizvodnju proteina (bjelančevina). Proces sinteze proteina počinje u jezgri ćelije, gdje dio DNK služi kao “predložak” za proizvodnju RNK.

RNK potom nosi tačno određene kodirane upute za izgradnju ribosoma, struktura na kojima se odvija sinteza proteina. Dakle, ako tijelu nedostaje fosfora, neće moći formirati DNK (koji se sastoji od dugolančanih molekula sazdanih od kombinacije fosforne kiseline, dušične baze i šećera) kako bi pohranilo genetske informacije.

Budući da je DNK uključen u gotovo sve naše ćelije, fosfor nam je potreban za stvaranje novih ćelija i obnovu oštećenih tkiva. Ovaj mineral, osim toga, neutralizira kiseline kako bi održao normalne vrijednosti pH u krvi.

Već i vrlo male varijacije vrijednosti pH mogu biti nepovoljne za zdravlje - primjer, ako tijelo postane previše zakiseljeno, proteini i enzimi u njemu mogu početi propadati, što ugrožava normalno funkcioniranje organizma, a posljedica može biti čak i smrt.

Uz to, fosfor je strukturni sastojak mnogih enzima i hormona. I pravilno funkcioniranje hemoglobina, proteina s važnom ulogom prenosnika kisika u krvotoku, također ovisi o sadržaju fosfora u njegovoj strukturi.

 Koliko nam treba

Dobri prehrambeni izvori fosfora uključuju proteinsku hranu poput mesa, ribe, jaja, mlijeka, orašastih plodova, mahunarki i žitarica.

Preporučena količina za odrasle osobe je 700 miligrama na dan, a gornja količina koja se može tolerirati (Tolerable Upper Intake Levels) prema prehrambenim smjernicama USDA (Američkog ministarstva poljoprivrede) iznosi četiri grama na dan. Sve više od toga smatra se nesigurnim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.