ZDRAVLJE U KUĆI

Bol je kod hemoroida prijatelj, tjera nas na pregled

Avaz.ba

16.5.2018

Piše: Prof. dr. Zuvdija Kandić

Hemoroidi predstavljaju proširene vene hemoroidalnog pleksusa u završnom dijelu debelog crijeva i analnog/čmarnog kanala. Stojeća, sjedeća zanimanja, trudnoća, način ishrane, ritam evakuacije stolice, brojna oboljenja jetre, srca, teža fizička zanimanja, tumori, uz nasljednu ili stečenu slabost zida krvnih sudova hemoroida, uzrokuju hemoroidalnu bolest.

Početni znak

Bol je čest, ponekad zabrinjavajući znak oboljenja. Uopće, bol je najveći prijatelj čovjeku! On je najčešće početni znak mnogih oboljenja koji nas opominje na nešto što se dešava! Bol nas tjera ljekaru na pregled koji treba naći uzrok njegovog nastanka.

Hemoroidalna bol je upozoravajući znak komplikacija svih stadija, pogotovu uznapredovale hemoroidalne bolesti. Manifestira se bolom u predjelu čmara različitih karakteristika, intenziteta i dužine trajanja. Bol se širi prema ginekološkim organima, donjem dijelu trbuha, gornjim ekstremitetima. Bol kod akutnih komplikacija je nagla, stalna i izuzetno jaka.

U hroničnim slučajevima bol je trajna, osrednjeg intenziteta s osjetom pritiska. Zbog boli bolesnik zadugo izbjegava ili prekida evakuaciju stolice, tako da se ona zadržava u završnom dijelu debelog crijeva, dovodeći do njenog bakterijskog raspadanja, koje vodi ka upali sluznice debelog crijeva.


Akutne tromboze, infekcije, uklještenja, rascjepi u toku hemoroida prate stalni jaki bolovi koji se pojačavaju pri svakoj aktivnosti bolesnika, čak i pri disanju, razgovoru. Evakuacija stolice i plinova pogoršava bol.

Bol onemogućava svaku aktivnost bolesnika, remeti njegov san, s posljedičnim i dugotrajnim patnjama, dovodeći do psihičkih promjena s asocijalizacijom njegove ličnosti.

Operativno liječenje

Bol kod hemoroida u ranom stadiju oboljenja (I i II stadij) javlja se zbog tromboze/ugrušavanja krvi i daju jake bolove koje ponekad prati krvarenje, s promjenama u ritmu evakuacije stolice, što, pored drugih znaka bolesti, opominje bolesnika da ih treba operativno liječiti.

Bol kod hemoroida u stadiju uznapredovale bolesti nastaje zbog mehaničkog oštećenja sluznice koja prekriva hemoroide lociranih u čmarnom kanalu. Bol se pojačava pri defekaciji. S obzirom na to da je stalan, on remeti svakodnevne aktivnosti. Česte su tromboze, uklještenja, infekcije hemoroida u tom stadiju, koje daju jake, stalne bolove, s krvarenjem u momentu raspadanja tromba.

Kako su tromboze s nekrozama česte kod zapuštenih hemoroida, to su i bolovi skoro uvijek prisutni.

Rascjep ili fisura

Bol kod hemoroidalnog rascjepa (fisure) je stalna, sijevajuća, jakog intenziteta, s osjetom „usijanog željeza“ u čmaru ili kao da je „stolica od razbijenog stakla“. Pogoršava se pri disanju i najmanjem pokretu bolesnika. Remeti svaku aktivnost bolesnika, kao i san, uvodeći ga u teške psihičke komplikacije.

Slučaj uklještenja

Bol kod uklještenja hemoroida nastaje naglo u momentu uklještenja. Bol je jaka, stalna, često nesnošljiva. Na uklještenje se nadovezuje tromboza, potom raspadanje tromba s pratećim krvarenjem i bolovima koje traju danima.

Bol pri upalnim oboljenjima u toku hemoroida je redovan znak svih akutnih gnojnih procesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.