ZDRAVLJE U KUĆI

Obrok na otvorenom

Avaz.ba

17.5.2018

Pred nama je sve više toplih i sunčanih dana, s kojima dolazi i sve više aktivnosti na otvorenom. Jedna od najdražih velikom broju ljudi je svakako roštiljanje. Bilo da roštiljate u stanu, na balkonu, u vrtu ili obližnjem parku, za svaki obrok na otvorenom vrijede ista pravila...

Piletina i riba

Proljeće je idealno vrijeme za pripremu obroka na otvorenom. Kultura roštiljanja kod nas je razvijena. Hrana pripremljena na roštilju je zdrava, a roštiljanje je savršen oblik druženja sa porodicom i prijateljima.

1. Birajte niskokaloričnu hranu

Ako ne želite imati problema sa zdravljem i tjelesnom težinom, na roštilju pecite piletinu, puretinu ili ribu. Sa peradi prethodno odstranite kožicu, a ribu obavezno isperite (i svakako je prije roštiljanja držite na hladnom). Namirnice marinirajte dan prije izleta i gosti i ukućani neće poželjeti crveno meso. Za još veće iznenađenje, poigrajte se pa meso pecite zamotano u foliji ili ga poslužite u pecivu sa povrćem. Crveno meso treba biti sa manje masnoće.

2. Marinada

Stavljajte manje soli, a ulju dodajte kombinaciju omiljenih začina - mediteranski, čili, bijeli luk, biber, malo crvene paprike, ruzmarin, peršun...

Lagano pečenje

3. Mislite zeleno

Ne pretjerujte sa prejedanjem, radije tokom dana pojedite više manjih obroka. Roštilj je savršen za to - lagano pecite i grickajte.

4. Povrće

Jeste li ikad probali roštiljati gljive punjene sa malo putera i začina ili paprike napunjene vrhnjem? Ražnjiće od tikvice, paprike, luka i paradajza? Isprobajte, nećete se pokajati.

Obavezna salata

Uz roštilj je obavezna salata. U veliku zdjelu ubacite zelenu salatu, paradajz, papriku, luk i krastavac te sve začinite sa malo maslinovog ulja. Na vrh dodajte čija ili sjemenke lana i poslužite. Ako niste od povrća, napravite klasičnu krompir salatu.

Hljeb

Birajte hljeb od cjelovitih žitarica pa ga malo prepržite na rešetkama. Nemojte ga posebno mastiti, hljeb će i tako pokupiti sve sokove hrane s roštilja. Ako to želite izbjeći, onda najprije pecite hljeb, a tek potom meso i povrće. Poslije ga možete samo podgrijati... Na roštilju se može peći i pecivo za burgere pa razmislite i o tome i razveselite mališane.

Voće kao slatkiš

Voćna salata idealan je desert koji se neće pokvariti, rastopiti, a neće ugroziti ni vaše zdravlje i liniju. Voće, rekli smo, može biti svježe ili pečeno. Ako poželite probati nešto novo, stavite nekoliko kriški jabuke na roštilj pa ih poslije prelijte medom ili javorovim sirupom.

Voda je najbolja

Što god jeli ili pili, ne zaboravite piti i vodu. Hidracija tijela veoma je bitna, posebno na suncu - i to kad mnogo jedete ili ste aktivni. Ako smo fizički aktivni i naprežemo se te nam je vruće, gubitak vode znojenjem mnogo je veći. Alkohol i zaslađena pića, također, ne pomažu, jer mogu izazvati veći gubitak vode.

Obavezno čišćenje

Prije pečenja, a i poslije, svaki roštilj mora se temeljito izribati. Ako želite zdravu i ukusnu hranu, prije početka pečenja, najprije četkom za roštilj zgulite ostatke prošle zabave, a potom ga operite vodom i deterdžentom. Dobro isperite i posušite te stavite na vatru. Visoka temperatura dodatno će ukloniti sve ono što ne želimo u organizmu i na hrani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.