LJEPOTA I NJEGA

Crni ugljen na bijelim zubima i licu

"Zdravlje u kući"

16.5.2018

Mnogi ne znaju ili nisu nikad ni čuli za to da bi se ugljen mogao upotrijebiti u svrhe boljeg zdravlja i ljepšeg izgleda. Međutim, aktivni ugljen primjenjuje se u medicini, kozmetici, prečišćavanju zraka i vode.

Najranija zabilježena upotreba datira još od 1550. godine p.n.e. Danas se najčešće koristi za detoksikaciju i kao protuotrov jer ima sposobnost apsorbiranja većine organskih toksina, hemikalija i otrova prije nego što oni načine štetu u organizmu.

Šta je aktivni ugljen

Aktivni ugljen je fini crni prah, bez ukusa i mirisa, nije toksičan i dobijen je na poseban način – spaljivanjem prirodnih sastojaka na visokim tempraturama u prisustvu gasa.

Na taj način u njemu se stvaraju posebne pore koje su zapravo zamka za raznorazne toskine. U ove svrhe uglavnom se sagorijeva kokosova ljuska i neke vrste drveta. 

 Za njegu usne duplje

Iako zvuči šašavo, aktivni ugljen na zube zaista djeluje odlično. On može izbijeliti zube, pomoći u liječenju bolesti desni, a također je veoma djelotvoran protiv trovanja hranom i drugih vrsta unutrašnjih toksina.

Pošto ovaj crni prah umrlja sve što dotakne, razumljivo je da se plašite da će ostaviti fleke i po zubima. Stoga, budite pažljivi kada ga korsitite, jer će lako umrljati odjeću, obuću, pločice, praktično skoro sve oko sebe.

Medicinski ugljen regulira ph vrijednost u ustima tako da je efikasan u prevenciji karijesa, ubija loše bakterije u ustima i sprečava gingivitis.

Izbjeljivanje zuba aktivnim ugljenom je veoma jednostavno.

Kako izbjeljuje zube

Aktivni ugljen za izbjeljivanje zuba djeluje isto kao što djeluje u stomaku u slučaju tretiranja trovanja. On izvlači štetne toksine iz usta (samim tim skida i fleke sa zuba), vezuje ih za sebe i na taj način izbacuje i eliminira iz tijela.

Kad ugljen primijenite na zube, oni će prvo biti kompletno crni, kao i usta. No, kada se usta isperu, crnilo nestaje, a vaši ostaju izuzetno čisti i glatki. Već nakon dva-tri korišćenja oni postaju bjelji i usna duplja zdravija.

Crni prah se koristi na sljedeći način:

1. Umočiti vlažnu četkicu za zube u aktivni ugljen, nagnuti se nad posudu sa ugljenom i staviti četkicu u usta. Ovo raditi kako bi se izbjeglo prljanje lavaboa.

2. Prati zube blagim malim kružnim pokretima dvije minute, pažljivo ispljunuti i dobro isprati usta. Ponavljati koliko često je potrebno.

Imajte na umu da boja zuba zavisi i od debljine zubne gleđi. Gdje je ona bolje očuvana i deblja, rezultati će biti povoljniji.

Čisti lice, liječi bubuljice

Aktivni ugljen za lice može postati vaša nova higijenska rutina. Dovoljno je napraviti masku za lice od jedne kašike aloe vera gela, jedne kašike vode i jedne kapsule ugljena. Dobit ćete crnu smjesu koju ćete nanijeti na lice i ostaviti nekoliko minuta. Maska će pokupi višak masti, nečistoća, bakterija i da suziti pore.

Za malo sofisticiraniji recept koji djeluje i na akne potrebni su: Aktivni ugljen u prahu (pola kapsule), ružina vodica (može i obična), gel aloja vere (jedna puna supena kašika,5 kapi ulja čajevca i malo morske soli. Umiješati sve sastojke u staklenoj posudi dok se ne dobije crna glatka pasta.

Ostavite masku da se osuši na licu pa isperite vodom. Možete koristiti štapiće za uši da biste masku nanijeli na lice. Nakon tretmana koža ostaje blistava i čista, stoga i ne čudi da se aktivni ugljen za lice u kozmetici toliko primjenjuje.

Crni šampon za kosu

Kao što uklanja nečistoće sa kože lica, tako uklanja i nečistoće sa kože glave. Uslijed proizvodnje viška sebuma nastaju problemi sa masnom, slijepljenom kosom i peruti, a sve to ne djeluje baš lijepo.

Osim toga, tokom dana pokupimo silnu prljavštinu na našu kosu, posebno ako je često dodirujemo rukama. Evo prijedloga za njegu kose i kože glave: Ne treba vam neki skupi tretman u frizerskom salonu niti kakav čudotvorni šampon. Dovoljno je kapsulu aktivnog ugljena nasuti u šampon koji inače koristite. Riješit ćete se peruti i nečistoća, a kosa će dobiti na volumenu.

Može i šminka za oči

Ako ste ljubitelj prirodne kozmetike, a želite glamuroznu večernju šminku, onda je ajlajner na bazi aktivnog ugljena prava stvar za vas. Sipajte ga u manju posudicu i dodajte kap po kap vode dok ne dobijte crnu smjesu sličnu ajlajneru, koju možete primijeniti za izvlačenje crnih linija oko očiju.

Tako su aktivni ugljen koristili još u starom Egiptu. Mana ovakve šminke je jedino što nije vodootporna.

Ako se odlučite za upotrebu aktivnog ugljena, obavezno ga kupujte u apoteci i pazite da ne uprljate odeću jer se fleke teško uklanjaju. Pripazite i kupatilo, kad ga isprskate, odmah operite crnilo jer će ostati fleke ako ne reagirate na vrijeme.

Lijek za mamurluk

Ako ste nekad previše popili, znate i šta je mamurluk: Glavobolja, mučnina i opšta slabost traju dok ima viška alkohola u krvi, čak i onda kada osjećaj opijenosti prestane. Za sam mamurluk nije toliko zaslužan alkohol, koliko svi oni drugi sastojci u alkoholnim pićima koji im daju aromu, miris, boju i slično.

Za eliminaciju alkohola zadužena je jetra koja ga razlaže, a za eliminaciju ostalih toksina odličan je aktivni ugljen.

 Za hitnu pomoć

Aktivni ugljen koristi se u nekim hitnim slučajevima jer se smatra najefikasnijim pojedinačnim agensom na svijetu. Može se koristiti nakon što osoba proguta gotovo bilo koju otrovnu hemikaliju, kako organizam ne bi apsorbirao ništa od otrova.

On se koristi za hitnu dekontaminaciju želuca i crijeva. Procjenjuje se da ovaj blagotvorni crni prah smanjuje apsorpciju otrovnih materija i do 60 posto. To radi vezivanjem otrovne materije, čime smanjuje njenu toksičnost cijelom dužinom želuca i tankog i debelog crijeva.

Aktivni ugljen za stomak se često primjenjuje nakon ispumpavanja želuca. Ova metoda je djelotvorna samo ako se izvede odmah nakon gutanja otrovne susptance (u roku od pola sata).

Aktivnu ugalj kao lijek

Mnogima će aktivni ugljen biti prvi izbor kada nastupi proljev, vezat će na sebe toksine unesene konzumacijom, spriječiti njihovo širenje i pomoći da se brže eliminiraju iz organizma. Kod proljeva se ne savjetuje koristiti duže od četiri dana, a za detoksikaciju je potrebno sedam dana.

Medicinski ugljen može povoljno utjecati na rad srca. Iako je na ovom polju potrebno još istraživanja, ona dosadašnja pokazala su da on ima sposobnost obaranja nivoa lošeg holesterola kada se uzima 3 puta dnevno. Također se smatra dobrim za sprečavanje nastanka arterioskleroze.

Ipak, izbjegavajte dugo korišćenje ovog preparata, jer bi on mogao apsorbirati i vitamine i minerale, a može dovesti i do zatvora stolice. Ako pretjerate sa upotrebom možete očekivati i nagon na povraćanje, crn jezik i crnu stolicu.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.