KVALITET KOSTIJU

Osteopenija je tihi uvod u osteoporozu

"Zdravlje u kući"
15.05.2018 11:21

Starenjem kosti postaju tanje jer se postojeće koštane ćelije razgrađuju u tijelu brže nego što se stvaraju nove kosti. Kada se to događa, kosti gube minerale, gustoću i strukturu što ih čini slabijima i povećava se rizik loma kosti.

Gubitak gustoće kostiju normalan je proces koji počinje nakon tridesete godine života. Neke osobe koje imaju osteopeniju to uopće ne osjećaju jer vjerovatno prirodno imaju nižu gustoću kostiju.

Pokazatelj rizika

U medicini se osteopenija definira kao smanjena gustoća kostiju uzrokovana gubitkom koštane mase. Ona je često prethodnica osteoporoze koja može dovesti do lomova. Ova dva medicinska izraza ponekad zbunjuju pa je važno znati razliku.

Najveća razlika između osteopenije i osteoporoze je da se osteopenija ne smatra bolešću, dok osteoporoza to jest. Umjesto toga, osteopenija se smatra pokazateljem rizika preloma.

Rizik se lako može izmjeriti skeniranjem gustoće kostiju. Prije testiranja, radiolog koristi termin osteopenija kako bi opisao kosti koje se čine više prozirnim nego što je normalno.

Osteopenija nema simptoma. Nećete primijetiti bol ili promjenu u gustoći kostiju, iako se rizik od lomljenja kostiju povećava kako kost postaje manje gusta.

Gustoća kostiju prikazuje koliko su kosti guste i jake. Ako je gustoća kosti niska, liječnik uspostavlja dijagnozu osteopenije. Ako imate osteopeniju, postoji rizik da ćete tokom vremena razviti gustoću kostiju koja je izrazito niska, što znači da bolujete od osteoporoze.

 Uzroci osteopenije

Osteopenija može biti rezultat jednog ili više stanja ili upalnih procesa.

Žene će prije razviti osteopeniju ili osteoporozu nego muškarci jer one imaju slabiju gustoću kostiju, a, osim toga, zbog hormonalih promjena kojima su izložene tokom života, naročito tokom menopauze, gustoća njihovih kostiju brže se smanjuje.

No, i kod muškaraca i kod žena sljedeće stvari mogu uzrokovati osteopeniju:

1. Poremećaji prehrane ili problemi s metabolizmom koji ne omogućavaju tijelu da apsorbira dovoljno vitamina i minerala.

2. Kemoterapija ili lijekovi poput steroida koji se koriste za liječenje različitih stanja, uključujući astmu.

3. Izloženost radijaciji.

4. Osteopeniju i kasnije osteoporozu mogu uzrokovati i niska tjelesna težina, ograničena tjelesna aktivnost, pušenje, redovito konzumiranje gaziranih pića i alkohola, neadekvatan unos vitamina D i kalcija, kao i porodična historija osteoporoze.

Dijagnoza osteopenije

Osteopenija se dijagnosticira denzitometrijom, odnosno mjerenjem gustoće kostiju. Uobičajeno se koriste denzitometri zasnovani na DXA ili DEXA metodi.

To je metoda koja koristi x-zrake dvaju jačina u vrlo maloj dozi koje se propuštaju kroz kost, a rezultat se obrađuje u elektroničkom računalu.

Razlika energije propuštenih i apsorbiranih x-zraka omogućuje procjenu gustoće minerala kosti (BMD). BMD se mjeri u području kičme, bedrene kosti (kuk) i donje trećine palčane kosti.

Doza zračenja vrlo je niska, a pretraga je jednostavna, bezbolna i brza. Traje 15 minuta, ne zahtijeva nikakvu pripremu osim uklanjanja metalnih dijelova s odjeće.

Pretraga gustoće kostiju potrebna je svim ženama starijim od 65 godina, kao i mlađima od 65 ako imaju jedan ili više faktora rizika za nastanak osteoporoze (rana menopauza, smanjena tjelesna težina, porodična historija, lijekovi, pušenje, alkoholizam…).

Nadalje, pretraga je potrebna muškarcima starijim do 70 godina, a mlađima od 70 godina ako imaju jedan ili više navedenih faktora rizika za nastanak osteoporoze te svim odraslim osobama ako je RTG snimka pokazala da je nastali prelom posljedica osteoporoze.

Osteopenija – vrijednosti

Sve pretrage gustoće kostiju sadrže “T” vrijednost koja je pokazatelj čvrstoće kostura u usporedbi s čvrstoćom kostura mlade odrasle osobe. Ako je “T” vrijednost između -1 i -2.5, to ukazuje na smanjenje gustoće kostiju odnosno osteopeniju. Ako je “T” vrijednost niža od -2.5, tada ona ukazuje na osteoporozu.

 Lijekovi za osteopeniju

Kod nekih slučajeva, na primjer ako ste slomili kost, liječnik može prepisati lijek kako bi kod pacijenta smanjio šanse osteoporoze i kako bi spriječio prijelome.

Lijekovi koji mogu spriječiti osteopeniju ili spriječiti osteoporozu uključuju bisfosfonate, hormone i selektivne modulatore estrogenskih receptora i osteoanabolike.

 Prehrana i vježbe

Osteopenija se može liječiti primjenjivanjem zdravih navika koje mogu očvrsnuti kosti, usporiti osteopeniju i spriječiti osteoporozu.

Ako imate jake kosti, zdrav način života može pomoći održati ih takvima. Ako već imate osteopeniju zdrave navike mogu smanjiti rizik obolijevanja od osteoporoze.

Preporučuju se vježbe jer kao i mišić, kost postaje jača kad se krećete. Najbolji pokreti za kosti su vježbe s težinom (vlastitom ili s utezima). To uključuje hodanje, penjanje, plesanje i dizanje utega.

Za jake kosti se preporučuje prehrana bogata kalcijem i vitaminom D. Tijelo proizvodi vitamin D tako što ga apsorbira kroz sunčeve zrake putem kože. Ako provedete nekoliko minuta vani na sunčevoj svjetlosti, unijet će te određenu količinu vitamina D.

Istraživanja su pokazala povezanost pušenja cigareta i manje gustoće kostiju. Ako pijete alkohol, pijte ga umjereno. To znači jedno piće dnevno za žene i dva pića za muškarce.

Previše piva, vina i likera može promijeniti nivo kalcija u tijelu i utjecati na način kako tijelo balansira hormone i vitamine.

Smanjite unos soli i kofeina jer mogu utjecati na smanjenje kalcija. Kofein i gazirana pića povezana su s pojavom osteopenije, pa se preporučuje smanjiti njihovo konzumiranje.

Osteopenija kod djece

Osteopenija se kod djece javlja najčešće u dobi između 8 i 14 godine. Ponekad se javlja i kod mlađe djece tokom rasta. Smatra se ozbiljnim problemom jer se odvija kod djece kojoj kosti još jačaju. Do 20 godine razvit će se 90 procenata koštane mase.

NA VRH