ZDRAVLJE U KUĆI

Najzahtjevniji su mlađi pacijenti

Avaz.ba

27.5.2018

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

Shvatajući značaj za pojedinca, lako je razumjeti zašto gubitak kose može uzrokovati emocionalne patnje i zbog čega ljudi traže restauraciju kose. Ne postoji način da se „napravi“ nova kosa, a današnje tehnike restauracije uključuju redistribuciju postojeće kose.

Jedna dlaka

Drugim riječima, uzima se s mjesta gdje kose ima u višku, obično s potiljačne regije i prenosi ili presađuje na mjesto gdje je kosa u nedostatku, prorijeđena ili je nema. Postoje, dakle, osobe kod kojih nema mogućnosti operacije, jer ćelava zona po površini značajno prevazilazi zonu odakle bi se mogla uzeti i prenijeti na zonu bez kose.

Nekoliko svjetskih centara radi na polju inžinjeringa tkiva u namjeri da klonira folikule dlake ili da drugim metodama uspije u kulturi tkiva multiplicirati folikule dlake u laboratoriju. Kada se bude uspjelo u tome, bit ćemo u mogućnosti tretirati ljude s ograničenim davajućim mjestom.


Bit će nam potrebna, naime, samo jedna dlaka da bismo mogli pokriti ćelavost cijele glave nakon kulture tkiva u laboratoriju. Mada postoji genetska predispozicija i najčešći je uzrok za većinu formi gubitka kose, drugi izvori gubitka kose mogu uključivati (po redu učestalosti u našoj praksi):

* Opekotine i druge traumatske povrede

* Urođene abnormalnosti lica i poglavine, kao i vaskularne (krvni sudovi) malformacije tipa hemangioma i sl. i (melanotički) madeži koji zahtijevaju hirurško odstranjivanje.

* Defekti kose nakon odstranjivanja zloćudnih procesa na koži poglavine glave.

* Ne treba zaboraviti da se, osim ćelavosti, transplantacija folikula dlake može raditi i kod nedostatka, iz bilo kojeg razloga, dlaka na bradi, brkovima i obrvama.

Pažljiva selekcija pacijenata, dobra komunikacija i razumijevanje hirurga i pacijenta, najvažniji su za postizanje operativnog cilja. Pacijent mora imati realna očekivanja i shvatiti da je gustoća kose limitirana. Da bi se postigli najbolji rezultati, ponekad su potrebna dva ili (rijetko) više operativnih zahvata.

Prema našim iskustvima, najzahtjevniji su mlađi pacijenti (ispod 30 godina starosti), koji su izgubili kosu u kratkom periodu. Ovakvi pacijenti moraju razumjeti da kod njih nije moguće unaprijed predvidjeti krajnju tačku gubitka kose. Konzervativni tretman dermatologa preporučuje se u ovakvim slučajevima.

Vidljiva mjesta

U operativnoj proceduri koriste se mikrograftovi (jedna do dvije dlake), koji se postavljaju na vidljiva mjesta, npr. čelu, ili minigraftovi (tri do četiri dlake) na druga mjesta (tjeme i sl).

Mjesto odakle se uzimala kosa zatvarao se ranije hirurškim koncem koji se skidao nakon deset dana. U današnje vrijeme rjeđe se koristi, mada je ožiljak minimalan ili teško uočljiv, sakriven od pogleda pacijentovom kosom. Ipak se danas, uglavnom, specijalno dizajniranim instrumentom uzimaju s potiljačne regije po jedna do dvije dlake, a ožiljak je praktično nevidljiv.

Operacija se može raditi u općoj ili lokalnoj anesteziji. Nakon opće anestezije (uspavljivanje) pacijent provede jedan dan na hospitalizaciji, a u lokalnoj anesteziji pacijent može ići kući samo pola sata nakon operativnog zahvata.

Komercijalni preparati

Konzervativni tretman je u domenu dermatologa. Postoji veliki broj komercijalno dostupnih preparata koji se mogu nabaviti na preporuku dermatologa ili farmaceuta.

Progresivni karakter

Nažalost, ćelavost kod muškaraca ima progresivni karakter. Može se malo usporiti nakon 40. godine života, ali nikada potpuno ne prestaje. Stoga, preoperativni plan mora osigurati prirodan i dugotrajan rezultat.

Zadovoljstvo pacijenta

Preživljavanje transplantiranih folikula dlake je više od 90 posto. Iskustva govore da je više od 90 posto pacijenata zadovoljno nakon samo jednog tretmana presađivanja kose. Preostalih deset posto koji su željeli veću gustoću kose, nakon drugog operativnog zahvata, bili su vrlo zadovoljni.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.