ZDRAVLJE U KUĆI

Nehormonalni anti-aging suplementi

Avaz.ba

12.5.2018

Kako biste pobijedili starenje, jedna opcija su nehormonalni anti-aging suplementi. Ukomponirani u zdravu prehranu, redovnu tjelovježbu i pravilnu njegu, vitamini i drugi suplementi mogu usporiti proces starenja organizma.

Tražiti preporuku

Najvažniji nehormonalni nadomjesci su: L-Carnosine, Trimethyl Glycine (TMG), SAMe, ginko biloba, N-acetyl-cystenine, Phosphatidyl choline, Koenzim Q-10, alfa-lipidna kiselina, L-karnitin, boron, L-Glutathione i omega-3 (riblje ulje).

Svaki od ovih nehormonalnih nadomjestaka na organizam djeluje različitim mehanizmom na to da biste izgledali mlađe. Dok neki od njih imaju dokazano anti-aging djelovanje, drugi popravljaju memoriju, poboljšavaju metabolizam i povećavaju nivo energije u tijelu.

Da biste izgledali mlađe i dinamičnije, razgovarajte s ljekarom o uzimanju ovih suplemenata. Većina ih se može nabaviti u apoteci bez ljekarskog recepta, ali bolje bi bilo tražiti preporuku, posebno ako imate neko medicinsko stanje ili ste osjetljivija osoba.

Većina suplemenata može se unijeti u organizmom kroz prehranu, pa se trudite popraviti kvalitet hrane koju unosite.

Priroda je ponudila mnogo toga za očuvanje lijepog i zdravog izgleda. Postoje namirnice koje su vrlo korisne za održavanje zdravlja kože i borbu protiv godina.

Rast ćelija

Papaja – Sadrži supstancu koja postepeno otpušta vitamin A, koji ima antioksidantni učinak, što će zadržati mladolik izgled. Sličan učinak ima mrkva.

Zrna mahunarki – Grašak, grah i leća izvor su proteina koji pomažu rast kožnih ćelija. Njihov sastojak biotin također pomaže kod ispadanja kose.

Morski plodovi – Sadrže vitamin E koji doslovno liječi kožu. Pomaže zacjeljivanje rana i ožiljaka.

Ginseng – Dokazano sprečava slobodne radikale i na taj način kožu štiti od preranog starenja.

Narandže

Narandže sadrže vitamin C, koji je nužan za zaštitu kože od štetnih ultraljubičastih zračenja. Također, sprečavaju nastanak bora tako što pomažu proizvodnju kolagena. Narandže je najbolje jesti ujutro, jer navečer mogu otežati san.

Suncokretove sjemenke

Kiseline koje sadrže suncokretove sjemenke pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprečavanju njenog isušivanja. To će poboljšati teksturu kože i spriječiti nastanak pigmentacijskih mrlja. Sjemenke suncokreta jedite poput grickalica, kikirikija ili drugih jestivih koštica.

Žitarice

Žitarice su bogat izvor vitamina B. Pomažu obnovi ćelija kože i borbi protiv kožnih infekcija. Niacin u žitaricama pomaže u apsorbiranju nutrijenata i oslobađanju energije. Unos žitarica povećat ćete tako što zamijenite bijeli hljeb integralnim.

Aloe vera

Iako nije uobičajena namirnica u našim krajevima, aloe vera može se kupiti u apotekama u obliku soka. Pomaže kod iritirane kože, sprečava akne i kožnu pigmentaciju. Dnevno se preporučuje 30-40 mililitara soka.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži flavone i antioksidante, što će štititi kožu od UV zraka i slobodnih radikala. Optimalan učinak postići ćete s dvije šolje zelenog čaja dnevno.

Šta još pomaže

1. Ginko biloba – olakšava cirkulaciju te korisni nutrijenti mogu dospjeti u sve dijelove organizma.

2. Med – Stimulira regeneriranje ćelija i ubrzava zacjeljivanje rana.

3. Jogurt – Sadrži kalcij koji će održati vaše zube zdravima i bijelima.

4. Paradajz – Potpuno će preporoditi vašu kožu. Bogat je vitaminima A i C.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.