VAŽNO

Uvin čaj ne ide bez sode bikarbone

"Zdravlje u kući"

7.5.2018

Upale mokraćnih puteva su, pored respiratornih infekcija, najčešći problemi koji se javljaju kod pripadnika oba spola, ali su mnogo prisutnije kod žena. Osnovni cilj liječenja ovih infekcija je izbacivanje mikroorganizama iz urinarnog sistema, kao i sprečavanje i liječenje ponovljenih infekcija.

Hroničnu upalu mokraćnih puteva ili upale koje se stalno ponavljaju treba temeljno liječiti zbog opasnosti od širenja infekcije na bubrege.

Djelovanje uvinog čaja

Na tržištu postoji široka paleta urinarnih antiseptika i antibiotika koja se koristi u terapiji ovog oboljenja, ali se često kao pomoćna sredstva koriste i preparati koji sadrže biljne sirovine sa uroantiseptičim djelovanjem, u kombinaciji sa biljkama čiji sastojci djeluju diuretično.

Najpoznatija biljka sa uroantiseptičnim djelovanjem je uva ili planika. To je dugovječan, zimzelen, vrlo razgranat nizak žbunić, sa sitnim i zvonastim ružičastim ili bijelim cvjetovima.

Ova biljka raste na sušnim i kamenitim staništima na velikim planinskim masivima do 2.400 metara nadmorske visine. Kao biljna ljekovita sirovina upotrebljava se mlad, osušen list uve čiji sastojci djeluju uroantiseptično.

Uvin se čaj upotrebljava sam ili kao sastojak raznih čajnih mješavina kod lakših Upala mokraćnih puteva i bešike, kao pomoćno sredstvo uz ostale lijekove. Čest je sastojak u diuretičnim, urološkim i čajevima protiv upala bešike.

Da bi upotreba bila efikasna uvin čaj potrebno je uzimati sa malo sode bikarbone (na vrh noža), pošto je za uroantiseptično djelovanje potrebna alkalna reakcija urina. Zbog toga, čaj ne treba uzimati zajedno sa namirnicama ili lijekovima koji povećavaju kiselost mokraće.

Ne preporučuje se upotreba lista uve za vrijeme trudnoće, dojenja i kod djece mlađe od 12 godina. Prilikom upotrebe, od neželjenih efekata mogu se javiti mučnina i povraćanje kod osjetljivih osoba.

Čajne mješavine za djecu i trudnice

Na tržištu postoje čajne mješavine za ublažavanje tegoba kod upala mokraćnih puteva za djecu i trudnice koje ne sadrže uvu. U biljke sa sastojcima koji ispoljavaju uroantiseptično djelovanje spada i list domaće vrste brusnice, koji sadrži slične sastojke kao list uve.

Pored toga, koriste se i biljne sirovine koje sadrže etarska ulja, pošto je odavno potvrđeno da ispoljavaju antimikrobnu aktivnost. Najčešće se upotrebljavaju nadzemni dijelovi raznih vrsta origana, timijana, majčine dušice...

Na tržištu se, pored čajnih mješavina koje sadrže kombinaciju ovih biljaka, nalaze i preparati koji sadrže etarsko ulje, najčešće origana. To su uglavnom preparati u obliku kapsula kod kojih je etarsko ulje vezano posebnim tehnološkim postupkom na praškaste komponente.

Preparate sa etarskim uljem origana ne trebaju uzimati osobe preosjetljive na neki od sastojaka. Ne preporučuje se njihova upotreba za djecu, kao ni tokom trudnoće i dojenja.

 Uva i brusnica ne idu zajedno

Kao pomoćna sredstva u prevenciji upala mokraćnih puteva upotrebljavaju se i preparati izrađeni od plodova američke brusnice. Smatra se da ovi preparati djeluju povoljno kod upala mokraćnih puteva tako što zakiseljavaju mokraću i sprečavaju „hvatanje” mikroorganizama za zidove mokraćnih puteva. Na taj način se pospješuje izlučivanje bakterija iz urinarnog trakta.

Sok brusnice uglavnom sadrži šećer, pa je potreban oprez kod dijabetičara. Ne preporučuje se istovremeno uzimanje antikoagulanasa i preparata brusnice, jer se može potencirati djelovanje lijekova i intenzivirati krvarenje.

Ali, ne savjetuje se ni istovremeno uzimanje preparata brusnice i uve, jer oni od brusnice povećavaju aciditet urina.

Pored biljaka sa uroantiseptičnim djelovanjem, kao pomoćna sredstva u liječenju lakših infektivnih oboljenja mokraćnih puteva koriste se i biljke sa diuretičnim djelovanjem.

Najbolji biljni diuretici

Ove biljke se najčešće koriste u kombinaciji sa biljnim uroantisepticima. One povećavaju volumen izlučenog urina, odnosno ispoljavaju efekat ispiranja mokraćnih puteva što također blagotvorno djeluje kod lakših upala mokraćnih puteva.

U ove svrhe najčešće se koriste: list breze, herba rastavića, list koprive, list i korijen peršina, korijen zečjeg trna, rizom pirevine, plod kleke, herba i korijen maslačka.

Primjena biljnih diuretika kontraindicirana je kod osoba sa preosjetljivošću na bilo koji od sastojaka, kao i kod osoba sa edemima koji su izazvani insuficijencijom srca ili bubrega.

Namirnice koje pojačavaju kiselost urina

Namirnice koje utiču na povećanje kiselosti urina pa ih treba izbjegavati u slučaju da koristite uvin čaj, ali i u svakoj prilici kad liječite bakterije u urinarnom sistemu.

- sve vrste mesa i ribe,

- sve vrste kruha i brašna,

- sve vrste špageta i makarona,

- mliječni proizvodi (puter, jogurti, sirevi),

- sve vrste žitarica osim prosa,

- sve vrste sočiva, suhi grašak,

- sve vrste sjemenki osim badema i golice,

- sve vrste šećera, čokolade, keksa,

- med, jaja, kvasac, šljiva, bundeva,

- maslinovo ulje,

 - sve vrste riže,

- sve vrste gaziranih i alkoholnih pića,

- sve vrste čipseva i grickalica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.