ZDRAVSTVO

Veliki podvig ljekara: Uklonjen tumor težak 60 kilograma

B92

5.5.2018

Tim hirurga uklonio je tumor jajnika težak skoro 60 kilograma 38-godišnjoj pacijentici iz Konektikata.

Pacijentica, koja je željela ostati anonimna, navela je da je tumor počeo rasti u novembru prošle godine i da je rastao četiri i po kilograma sedmično.

Tim stručnjaka, koji je uključivao 12 hirurga, uspješno je otklonio tumor operacijom koja je trajala pet sati u Konektikatu.

- Tumor smo uklonili iz lijevog jajnika. Ovakvi tumori su inače rijetki. U cijelom svijetu je možda uklonjeno 10 do 20 tumora ove veličine - istaknuo je ginekolog i vodeći hirurg operacije Van Andikjan (Vaagn Andikyan).

Doktori su uklonili i lijevi jajnik, jajovod, kao i peritonealno tkivo. Kako je u pitanju bio benigni tumor, nije se dalje širio, ali je bilo brojnih komplikacija.

- Kada sam prvi put primio ovu pacijenticu, imala je 160 kilograma. Nije mogla da hoda. Osjetio sam strah u njenim očima, bila je bez nade, jer je posjetila nekoliko doktora koji nisu uspjeli da joj pomognu - dodaje Andikjan.

Najveći tumor ikada izvađen iz ljudskog organizma iznosio je 137 kilograma. Operacija je obavljena 1991. godine u bolnici Stenford.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.