KUĆNA APOTEKA

Oni izbacuju višak vode iz tijela

"Zdravlje u kući"

27.4.2018

Iako postoji puno lijekova koji mogu pomoći organizmu u izbacivanju viška vode, pomoć je ipak najbolje potražiti u prirodi. Muči li vas često zadržavanje i višak vode u organizmu od kojeg se osjećate naduto i pomalo tromo, sigurni smo da će vas zanimati ovaj popis najboljih prirodnih namirnica koje će vas hidratizirati i ujedno pomoći izbaciti višak vode. Neke od njih već su poznate po toj ulozi.

1. Jabukovo sirće

Ovo je sirće poznati diuretik koji možete koristiti za kuhanje ili ga jednostavno dodati u čašu vode i popiti. Osim što će izbaciti višak vode, sirće će poboljšati i probavu te tako pomoći pri mršavljenju. Za brzi učinak u veliku čašu vode dodajte nekoliko kašika sirćeta i malo limunovog soka.

2. Pića s kofeinom

Kafa i čaj najbolji su diuretici, no nemojte pretjerivati. Držite se dvije kafe dnevno ili 5 šolja čaja tokom dana.

3. Limun

Limunov sok trebao bi biti dio prehrane kad god se želite riješiti viška vode. Osim što ga možete dodati u bilo koje jelo, ukusan je i kad se pije sam rastvoren u vodi.

4. Sok od brusnice

Brusnica je poznata kao lijek za urinarne infekcije upravo zato što je odličan diuretik, samo se pobrinite da ne pijete onaj s puno dodanih šećera.

5. Zobene pahuljice

Iako je ovo "suha" hrana, one će vam sigurno pomoći uklanjaju viška vode.

6. Đumbir

Korijen đumbira pomaže kod problema zadržavanja vode i česta je namirnica brojnih planova za detoksikaciju sokovima. Jedite svježi naribani đumbir ili ga dodajte jelima, napicima ili smoothiejima.

7. Patlidžan

Još jedan odličan diuretik koji možete pripremiti na sto načina, ili piti vodu u kojem se kuhao. Patlidžan je odlična zamjena za meso, ukusan prilog ili dio salate.

8. Celer

Celer je poznat kao jedno od povrća s najviše vode. Izmiksajte ga s voćem ili narežite na trakice te uživajte u osvježavajućem okusu.

9. Peršin

Bogat antioksidansima, peršin ima diuretička svojstva te osvježava dah. Dodajte ga u razna glavna jela, salate ili ga jednostavno jedite sirovog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.