SAVJETI

Prirodnim putem pobijedite PMS

Avaz.ba

27.4.2018

Čak 85 posto žena svakog mjeseca u vrijeme menstruacije ima simptome predmenstrualnog sindroma (PMS). Grčevi, nadutost, nervoza, bijes, želja za svađom… prisutni su skoro uvijek.

Manje šećera

Žene opisuju kako se osjećaju poput krofnica, ujedaju, a muškarci se kriju u mišijoj rupi. Svima poznat scenarij. Lijek za PMS ne postoji, ali s nekim tretmanima, promjenom stila života i prirodnim lijekovima možete ublažiti simptome.

* Hranite se zdravije

Preslana i teška hrana izaziva nadutost, kofein pogoršava razdražljivost i anksioznost, a alkohol depresiju. Šećer, također, izbjegavajte, jer utječe na raspoloženje. Pokušajte s voćem, povrćem i žitaricama sedam dana prije menstruacije.

* Vježbe

Mnoge žene uspjele su vježbama ublažiti i psihičke i fizičke simptome PMS-a. Iako tvrde da tada nemaju energije, moraju je pronaći, jer je to najvažnije vrijeme za vježbu. Pronađite vježbu u kojoj uživate i koja vas prodrmava. Možete pokušati sa plesom.

Mišićni grčevi

* Vitamini i dodaci

Oni su ključni za PMS, posebno vitamini B6 i E, koji smanjuje stvaranje prostaglandina, koji utječu na pojavu napetosti u grudima i pojavu mišićnih grčeva.

Osim toga, preporučuje se i uzimanje kalcija, i to s hranom ili u obliku tableta. Ženama do 50 godina starosti nije potrebno više od 1.000 do 1.200 miligrama kalcija. Blagotvorno djeluje i magnezij (u dozi od 400 miligrama dnevno), jer sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu pa tako i osjećaj napetosti u grudima i napuhanost.

Biljke

Predmenstrualni sindrom (PMS) nekad je najbolje kontrolirati biljem. Pokušajte s uljem jaglaca, đumbirom, listom maline, maslačka ili sa prirodnim progesteronskim kremama. Nekim ženama pomaže i čaj od konopljike (vitex agnus) ili preparati na bazi ulja noćurka.

Stres

Vrlo je važno da se dovoljno odmarate i da ste naspavani. Svakog dana radite na tome da smanjite stres. Pokušajte masažama, jogom, meditacijom ili čak izlaskom sa prijateljicama i vođenjem dnevnika.

Savjet ginekologa

Posavjetujte se s ginekologom i potražite neke blaže medikamente. Možda vam on predloži i terapiju svjetlošću, novu metodu kojom se povećava nivo serotonina za bolje raspoloženje.

Bademi

Lagani međuobroci mogu biti pravi spasilac. Uzmite šaku badema, koji sadrže visok nivo E-vitamina, koji je odličan izbor za problematičnu kožu, bolne grudi i razdražljivost.

Razlog za brigu

Ako do sada niste imali određene simptome pa se oni odjednom pojave, to bi mogao biti znak za uzbunu. To su simptomi poput izrazito bolnog predmenstrualnog sindroma, problemi sa mokrenjem tokom noći ili pojava smećkastog iscjetka prije ili po završetku menstruacije.

Ako najednom osjetite ovakve ili slične simptome, potrebno je posjetiti ginekologa, jer su to, zapravo, simptomi endometrioze - hronične upale, u kojoj tkivo koje, inače, normalno oblaže unutrašnjost maternice (endometrij), raste izvan maternice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.