ZDRAVLJE U KUĆI

Detoksikacija za obnavljanje ćelija: Prirodno čišćenje jetre

Avaz.ba

16.5.2018

Detoksikacija jetre provodi se radi čišćenja kako bi se obnovile ćelije jetre zbog eventualnih oštećenja zbog negativnog djelovanja štetnih tvari.

Lijekovi i toksini

Jetra je najveća žlijezda u našemu organizmu i najveća tvornica s nizom važnih funkcija - u njoj se odvija metabolizam svih makronutrijenata, ugljikohidrata, bjelančevina i masti, ali i eliminacija štetnih produkata metabolizma, lijekova, toksina...

Upravo zato, potrebno joj je pružiti prehranu koja će osigurati njeno zdravlje i pravilan rad. Prehrana bi se trebala sastojati od:

* Svježeg voća, poput jabuka, citrusa

* Gorkog povrća, poput artičoka, šparoga, cikorije, radiča, komorača

* Izvora bjelančevina, poput leće, plave ribe, probiotskih jogurta

* Maslinovog ulja, lanenog ulja, bučinog ulja

* Cjelovitih žitarica

Jetra voli gorke biljke, koje joj olakšavaju metaboliziranje hranjivih tvari, posebno masti, i imaju blagotvoran učinak na ćelije, zato je poželjno u prehranu ubaciti i biljne čajeve, poput koprive, maslačka, čička te protuupalne i antivirusne začine bijeli luk, ruzmarin, mentu, klinčić, kurkumu.

Opterećenje rada

Ako je potrebno, mogu se uvesti i dodaci prehrani, koji pomažu obnovu i rad jetrenih ćelija: sikavica, alfa lipoična kiselina i niz drugih preparata koji se individualno pripisuju, ovisno o zdravstvenom stanju jetre.

U prehrani je potrebno izbjegavati sve što dodatno opterećuje rad jetre: alkohol, procesuirane proizvode od bijelog brašna, masnije grickalice, gotove umake, mesne koncentrate, vrhnja, masne sireve, gazirane napitke i sl.

Primjer dnevnog jelovnika

* Doručak: Kafa od cikorije ili ječma, zobene pahuljice sa suhim smokvama i probiotskim jogurtom ili acidofilom.

* Ručak: Srdele sa žara uz krompir i blitvu te umak od bijelog luka, peršuna i maslinovog ulja.

* Večera: Salata od zelenih mahuna i radiča, mladi sir sa prepečenim sjemenkama tikve i kriška hljeba od cjelovitih žitarica.

* Detoks sok: Mineralna voda, ananas, jabuka, limunov sok, komorač, listići mente i malo maslinovog ulja. Sve sastojke izblendati u osvježavajući napitak!

Hidracija je neizostavan dio bez kojeg je bilo koja vrsta detoksa nezamisliva, zato nikako ne zaboravite na tekućinu!

Sok od limuna

Limun je odličan za poticanje rada jetre. Osim što sadrži vitamin C, limun pomaže tijelu da eliminira toksine. Možete jednostavno staviti kuhati tri limuna (po mogućnosti organska) u loncu vode. Pustite da provri i nakon toga ostavite da se ohladi. Zatim istisnite limune u toploj vodi i popijte ovaj miks čim se probudite ili između obroka!

Ruzmarin

Sa mirisom Mediterana, ruzmarin je biljka ljekovitih osobina. Koristi se kao začin, a koristan je i za jetru. Poticanjem probave čisti tijelo. Možete napraviti čaj od suhog lišća ruzmarina da biste što više iscijedili iz njega. Stavite 15 grama ruzmarina u litar vruće vode. Popijte po jednu čašu ujutro, oko podne i navečer.

Zeleni čaj

Važno je pametno odabrati tekućinu za čišćenje jetre. Jer, dok neki voćni sokovi (smutiji) potiču uklanjanje masnih ćelije, zeleni čaj idealan je za uklanjanje toksina. Možete ga piti tri puta dnevno.

Maslačak

Maslačak je posebno dobar za jetru, jer uz filtriranje toksina, pomaže u probavljanju masnoća. Za bolju učinkovitost, možete napraviti čaj od osušenih korijena. Dodajte 3 grama maslačaka u 150 mililitara vode. Pijte ovu smjesu tri puta dnevno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.