DAROVI PRIRODE

Ulje lavande - za živce, perut, akne

"Zdravlje u kući"

20.4.2018

Poznata je kao mediteranska kraljica, ima brojna ljekovita svojstva, a esencijalno ulje lavande djeluje umirujuće, antiseptički i protugljivično. Zato postoji mnogo razloga za korištenje ovog ulja u svakodnevnom životu.

Smiruje prije spavanja

Inhalacija lavandinog ulja pomaže ako patite od nesanice i teško se opuštate prije spavanja. Nekad su sušene grančice lavande stavljane u jastuke, a to je i dokazano učinkovito.

Nekoliko kapi ulja možete staviti na jastučnicu, a pomoći će i ako stavite nekoliko kapi na ruke pa dodirnete lije i duboko udahnete. Za smirenje pomaže i ako umasirate ulje u sljepoočnice, zapešća ili stopala.

Ako imate problema s ekcemima ili dermatitisom, simptome upale (crvenilo ili svrbež) možete ublažiti umasiravanjem mješavine lavandinog i kokosovog ulja.

 Protiv peruti i akni

Utrljavanje lavandinog ulja u tjeme može smanjiti perutanje kože. Isto tako ako želite ublažiti staračke mrlje na koži, ili sunčane pjege, pomiješajte lavandino i tamjanovo ulje te nanosite na kožu tri puta na dan.

Ovo ulje pomaže i u liječenja akni. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande s hidratantnom kremom i svakodnevno mažite. Lavanda će smanjiti bakterije na koži, a to za posljedicu ima i manje upala te akni i mitesera na licu.

Eterično lavandino ulje također smiruje raspucanu kožu i pomaže u zacjeljivanju i usnica i ruku.

Ogrebotine, opekotine, modrice

Za ublažavanje opekotina i ogrebotina preporučuje se pomiješati eterično ulje lavande s kokosovim maslacem u omjeru 1:5 te oštećena mjesta namazati.

Antimikrobna svojstva u lavandi kombinirana s hidratantnim svojstvima kokosovog ulja trebala bi ubrzati proces ozdravljenja.

Utrljavanje ulja lavande potiče cirkulaciju te smanjuje natečenost mmodrica. Na taj način modrica će prije izblijediti i koža će se prije oporaviti.

 Mučnina i grčevi

Za one koji pate od mučnine preporučuje se isprobavanje ulja lavande.

Jednostavno stavite kapljicu ili dvije na vrh jezika ili iza ušiju.

A da biste olakšali menstrualne grčeve nanesite ugrijano lavandino ulje direktno na trbuh ili na kompresu pa potom na bolno područje. Ugrijano ulje smirit će grčeve i umanjiti bolove.

Lavanda tjera insekte

Budući da insekti preziru miris lavande, nakapajte ulje na ključna mjesta u stanu kao što su zavjese, balkonska vrata ili na prozori i insektni neće ulaziti u stan.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.