ZDRAVLJE

Detoksikacija za zdrav organizam

Z. Karić

12.5.2018

Ako ste uživali u bogatoj trpezi duži period, osjećate stagnaciju energije ili samo želite biti u boljoj formi, bilo bi poželjno dati svojoj jetri i probavnom traktu priliku da se očiste od svih naslaganih toksina i uskoro ćete se osjećati energičnijim i vaše cijelo tijelo će se osjećati svježijim, savjetuje nutricionistica Amela Ivković-O'Reilly.

 Četiri navike

- U nutricionizmu postoje četiri navike koje treba izbjegavati i četiri navike koje bi trebali usvojiti. Kako bi vaš detoks-sistem napravio pauzu od napornog rada, trebate izbjegavati pšenicu, mlijeko, kofein i alkohol, a poželjno je piti osam čaša vode dnevno, jesti superhranu, uključujući agrume, kivi i sve vrste bobičastog voća, povrće (artičoke, paprika, cvekla, brokula, crveni kupus, mrkva, karfiol, krastavci, kelj, bundeva, špinat, slatki krompir, paradajz, grah i klice) te uzimati što više antiaging antioksidanata jer su oni ključni igrači u detoksikaciji vašeg tijela – navodi Ivković-O'Reilly.


Potrebno je, kaže, uzimati suplemente kao pomoć detoksikacije jetre. Postoje kombinacije najboljih detoksifikacijskih suplemenata koji će dati jetri detoks-sposobnosti nadogradnje. Potražite dodatake koji sadrže: N-acetil cistein, ekstrakt mlijeka čička, kruciferne biljne spojeve, MSM, elaginsku kiselinu, ekstrakt maslačaka i alfa lipoičnu kiselinu. Dodaje kako su za detoksikaciju ključni balansirani obroci.

Vitamini i minerali

- Važno je doručkovati u roku od sata nakon buđenja, ali treba birati žitarice poput zobi pomiješane sa sjemenkama i orašastim plodovima ili poširano ili kuhano jaje s integralnim hljebom i salatom. Za ručak je bitno da se obrok sastoji od cjelovitih namirnica, koje su nutritivno bogatije i ujedno podržavaju sve funkcije organizma te povrće, jer je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, dok večerati trebamo do 19 sati, s tim da uvijek vodimo računa da imamo tri sata bez hrane prije spavanja. Važno je imati neki element proteina u svakom obroku - svježe meso, ribu ili grah i leću, uz svježe povrće, integralnu tjesteninu – istaknula je Ivković-O'Reilly.

Svježe voće je kao namirnica praktična za posao, najprikladnija je za užinu i preporučuje se u umjerenim količinama. Uz voće treba jesti neki orašasti plod da bi balansirali šećer u krvi i vašu koncentraciju.

Užina

Užina - integralni hljeb s maslacem od kikirikija ili badema i sjemenke bundeve, ili štapići mrkve, krastavice i paprike s humusom (pašteta od slanutka). Veoma je bitno da jedete u miru i dobro žvačete hranu, time će tijelo maksimalno iskoristiti sve kvalitetne sastojke ishrane koju mu pružite.

Hidratacija

Dvije trećine tijela sastoji se od vode koja je, stoga, izuzetno bitna. Tijelo gubi 1,5 litara vode dnevno kroz kožu, pluća, crijeva i putem bubrega kroz urin, osiguravajući eliminaciju otrovne tvari iz tijela. Tijelo, također, pravi oko trećinu litra vode dnevno, kada sagorijeva glukozu za energiju.

Dakle, minimalni unos vode iz hrane i pića je oko litar dnevno. Idealan unos vode je oko dva litra dnevno. Voće i povrće su oko 90 posto vode, te osiguravaju vodu u obliku koji je vrlo lak tijelu za korištenje, u isto vrijeme daje tijelu visoki postotak vitamina i minerala. Ove namirnice mogu pružiti litar vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.