ZDRAVLJE U KUĆI

Ovog proljeća uživajte u prirodi: Olakšajte simptome alergijskog rinitisa

Avaz.ba

18.4.2018

''Kada bih mogao ponovo da živim, s proljeća bih pošao bosonog da hodam i tako išao do kraja jeseni.'' Borhes

Nakon duge i sumorne zime, većina nas s nestrpljenjem očekuje prve dane proljeća. Međutim, za osobe koje pate od alergijskog rinitisa, početak proljeća označava i početak njihovih tegoba.

Alergijski rinitis je upala nosne sluznice izazvana alergenima, a najčešće polenom cvijeća, trava i drveća, pa se i pojava simptoma poklapa s prvim cvjetanjima.

Utjecaj na život

Osobama koje boluju od alergijskog rinitisa simptomi kao što su: kihanje, suzenje očiju, curenje iz nosa ili začepljenost nosa, dobro su poznati. Procjenjuje se da u zemljama zapadne Evrope od alergijskog rinitisa, u blažem ili jačem obliku, boluje skoro polovina stanovništva.

Jeste li vi jedan/jedna od njih?

Ako je odgovor da, onda ćete se složiti da simptomi koji se javljaju imaju veliki utjecaj na vaš život: ometaju vam svakodnevne aktivnosti, izostajete s posla, a ako odete na posao, onda vam umanjuju pažnju i koncentraciju, i za svaki radni zadatak vam treba puno više vremena nego inače. Da li vam simptomi ometaju san, često se budite, a ujutro ste umorni i nervozni? Pokušali ste primijeniti većinu savjeta koje ste pročitali na internetu, u novinama i sl.

Jeste li spremni da ovo proljeće provedete u stanu ili kući sa zatvorenim prozorima? Sigurni smo da je odgovor ne. Možemo zaključiti da izbjegavanje polena i prevencija alergijskog rinitisa nisu mogući, pa se primjena lijekova nameće kao efikasno i jednostavno rješenje. Lijekovi koji se koriste za olakšanje simptoma alergijskog rinitisa su iz grupe

Kihanje i svrbež

Alerix® - efikasna i sigurna kontrola simptoma alergijskog rinitisa

Alerix® (feksofenadin) je predstavnik novije generacije antihistaminika za sistemsku primjenu. Alerix® brzo i efikasno ublažava ili u potpunosti otklanja simptome alergijskog rinitisa kao što su: kihanje, curenje iz nosa, svrbež, crvenilo i suzenje očiju, pritisak i bol u sinusima.

Jedna tableta na dan osigurava 24-satnu kontrolu simptoma. Za razliku od starijih predstavnika ove grupe lijekova, Alerix® ne izaziva pospanost niti utječe na sposobnost upravljanja vozilima pa je lijek izbor za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju ili upravljaju motornim vozilima.

Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslima i djeci starosne dobi 12 godina i više. Za najbolje rezultate lijek treba primjenjivati prema priloženom uputstvu.

Za više informacija posjetite internet-stranicu: alerix.ba


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.