ZDRAVLJE U KUĆI

Pobijedite proljetni umor koji ometa normalno funkcioniranje tijela

Z. Karić

12.5.2018

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tokom lijepih dana i na neki način budi iz zimskog mirovanja. To je zapravo osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, u martu, a proteže se i kroz april te polako nestaje s dolaskom toplih dana u maju. Važno je naglasiti da se radi o normalnom fiziološkom procesu, istakao je mr. sci. dr. Abel Baltić, specijalista interne medicine i direktor OJ Specijalističko-konsultativne djelatnosti pri JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Prvi korak

- Postajemo razdražljivi, depresivni, tjeskobni, jednom riječju - iscrpljeni. Za sve ove tegobe odgovoran je sindrom proljetnog umora, koji je uzrokovan smanjenjem efikasnosti imunološkog sistema organizma. Ovaj sindrom posljedica je prije svega nedostatka vitamina i minerala, odnosno prehrane koja kalorijski, odnosno kvantitativno, može biti zadovoljavajuća, ali ne pokriva kvalitativne potrebe organizma koji prelazi u novo godišnje doba koje opet nosi svoje specifične zahtjeve - rekao je dr. Baltić.

Dugo zimsko razdoblje, dodaje, često je povezano s jednoličnom prehranom koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljenja zaliha vitamina i minerala u našem organizmu, što pak uzrokuje smanjene iskorištenosti kisika u ćelijama i slabljenje imunološkog sistema. Prvi korak kojim sami sebi pomažemo u izlasku iz ovog neugodnog stanja je promjena prehrambenih navika.


Dodatak prehrani

- Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćemo bržem savladavanju simptoma proljetnog umora. Učinkovitost unosa vitamina C bit će znatno smanjena ako uz taj vitamin ne konzumiramo željezo jer ono pomaže u njegovoj apsorpciji. Ovo intenzivno godišnje doba zahtijeva i dodatni unos vitamina u obliku različitih multivitaminskih formula i preparata kao dodataka prehrani - istakao je dr. Baltić.

Od minerala čija je prisutnost od velikog značaja u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, treba posebno spomenuti magnezij. Unos vitamina E se smatra korisnim jer poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala i poboljšava djelovanje imunološkog sistema. Lecitin je materija koja, također, značajno doprinosi smanjenju simptoma proljetnog umora. Bogat je izvor vitamina B grupe i važan je u očuvanju intelektualnih sposobnosti, a pozitivno djeluje i na raspoloženje, naročito u stanjima stresa.

Simptomi

Najčešći simptomi proljetnog umora su:

1. Brzo umaranje

2. Razdražljivost

3. Pospanost tokom dana

4. Slaba koncentracija

5. Glavobolja

Doručkujte obilno

Za generalno zdravlje organizma i više energije tokom dana dr. Baltić preporučuje:

1. Doručkujte obilno i bez preskakanja.

2. Jedite češće u manjim obrocima.

3. Povrće termički tretirajte što manje da ne bi izgubilo nutritivna svojstva.

4. Pijte puno vode tokom cijelog dana i kada niste žedni.

5. Čajevi i tople supe nisu rezervirani samo za zimu, ostavite ih u jelovniku i u toplim danima.

6. Izbjegavajte prejedanje u vrijeme ručka.

7. Izbjegavajte deserte nakon glavnih obroka.

8. Smanjite unos kofeinskih napitaka i alkohola.

9. Izbjegavajte duhanske proizvode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.