ZDRAVLJE U KUĆI

Savjeti za zdrav život

Avaz.ba

11.5.2018

Zdrav život podrazumijeva mnogo više od vježbanja i zdrave ishrane. Ako zaista želite povesti računa o tome koliko zdravo živite, razmislite i o tome kakve lijekove pijete, koliko često konzumirate alkohol, jedete li sve što je vašem organizmu potrebno... 1. Ne pretjerujte s mršavljenjem - Nije dobro biti gojazan, ali to ne znači da jeste dobro biti premršav.

2. Hodajte više - Jednostavan način da se polako uvedete u režim zdravog života jeste šetnja. Nije vam neophodno trčanje, pa ni teretana za početak - jednostavno šetajte.

3. Vodite računa o skrivenoj soli (i šećeru) - Mnoge industrijski obrađene namirnice dolaze s prevelikom količinom skrivene soli, ali i šećera. Ne zavaravajte se, samo zato što je nešto slano, ne znači da ne sadrži šećere.

4. Prehrana - Fokusirajte se na voće i povrće kojem je sezona. Ipak, jabuka je preporučljiva tokom cijele godine.

5. Ne izbjegavajte ugljikohidrate - Ne treba pretjerivati s ugljikohidratima, ali bijelo brašno i proste šećere ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane.

6. Izbjegavajte dijetalne gazirane napitke - Često sadrže fosfate u vidu fosforne kiseline, koji se koriste za poboljšanje okusa (E338). Međutim, dokazano je da fosforna kiselina negativno utječe na apsorpciju kalcija.

7. Zaboravite na alkohol - Čak i jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke za 9,5 do 10,6 posto.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.