VAŽNO

Prva pomoć protiv žgaravice

"Zdravlje u kući"

16.4.2018

Žgaravica ili gorušica se može opisati kao gorući osjećaj u grudima i grlu. Nastaje kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak i stvara osjećaj peckanja u grudima, odnosno kiselosti u ustima.

Sama po sebi nije opasna, ali ukoliko se često ponavlja može biti jako neprijatna. Pojedini prirodni lijekovi mogu biti od koristi i poslužiti kao "prva pomoć".

1. Soda bikarbona je baza koja neutralizira želudačnu kiselinu. Pokazala se ljekovitom na mnogim poljima i predstavlja prirodni lijek za mnoge probleme, naročito kada se radi o varenju hrane.

2. Žvakaća guma može biti efikasna jer stimulira proizvodnju pljuvačke i ubrzava ispiranje viška kiseline. Nije prirodan lijek, ali je lako dostupno i efikasano rješenje.

3. Bademi i lješnici se često preporučuju. Oni ne trebaju biti zamjena za obrok, već je dovoljno pojesti od tri do četiri badema svakog put kada osjetitete tegobe.

4. Čajevi od kamilice ili nane poznati su po umirujućem djelovanju na cijeli organizam, pa samim tim i na organe za varenje.

Ukoliko ništa od navedenog ne pomogne, postoji mogućnost da je riječ o manjku želudačne kiseline. Naime, kada tijelu nedostaje kiselina ono može opustiti "želudačni poklopac".

Dodatna kiselina u tom slučaju može riješiti problem i pomoći da se taj mišić stegne. Ukoliko kašiku jabukovog sirćeta pomiješate sa čašom vode, možete osjetiti olakšanje i riješiti problem žgaravice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.