ZDRAVLJE U KUĆI

Umor, nesanica i glavobolja znaci su hormonalne neravnoteže

Avaz.ba

12.5.2018

Mnoge važne procese u organizmu kontroliraju hormoni. Zbog toga, kad se naruši proizvodnja hormona, to utječe i na raspoloženje, ponašanje, zdravlje, kao i na izgled. No, kako znati jesu li problemi koje imamo izazvani hormonima i kojima tačno? Pogledajte koji su najčešći simptomi hormonske neravnoteže, kako da ih prepoznate i pomognete sebi.

Problemi s kožom

* Iznenadna pojava akni

Akne i mitiseri nastaju zbog začepljenih pora. Doktori, međutim, tvrde da iznenadna pojava akni može biti uzrokovana hormonskim promjenama u tijelu. Naprimjer, vrlo nizak nivo androgenih hormona dovodi do pojave akni na cijelom tijelu. Ove stvari obično se primjećuju tokom tinejdžerskih godina, kad je teško osloboditi se akni.

* Česte glavobolje

Prema endokrinolozima, razlog za česte glavobolje (osim umora i stresa) može biti nizak nivo estrogena. Estrogen je ženski hormon koji se proizvodi u jajnicima i kontrolira metaboličke procese u mozgu i kičmenoj moždini. Zato, ako ga imate premalo ili previše, to može biti razlog za migrene i konstantno loše raspoloženje.

Temperatura tijela

* Česta nesanica

Insomnija je vrlo opasan znak, jer može biti povezana s niskim nivoom progesterona. Progesteron je prirodni relaksant. On vas opušta, smiruje i normalizira san. Promjene u nivou ovog hormona često vode do nesanice. Nivo estrogena i progesterona nizak je kod žena koje su se tek porodile. Zato žene u ovom periodu imaju problem sa snom . No, to se ne bi trebalo dešavati u drugim situacijama.

* Pojačano znojenje

Iznenadno znojenje ili temperatura najčešći su znaci da nešto nije u redu s ravnotežom hormona. Hormoni kontroliraju temperaturu tijela pa, ako dođe do neke neravnoteže, možete osjetiti iznenadni udar toplote. Ovaj simptom je uobičajen nakon menopauze, kad je nivo hormona nestabilan. U ostalim slučajevima, ovaj simptom ukazuje na to da postoji neki problem u organizmu.

Konstantan umor

Svako od nas s vremena na vrijeme osjeti umor, ali stalni osjećaj umora, čak i kad se odmarate, može biti znak hormonske neravnoteže. On je obično znak da postoje problemi u proizvodnji hormona štitne žlijezde.

Iznenadne promjene težine

Ako imate hormonsku neravnotežu, možete dobivati na težini bez obzira na hranu koju jedete. Manjak ili višak određenih hormona može dovesti do toga da tijelo čuva masti, a gubi mišiće. Naprimjer, visok nivo estrogena, kortizola ili inzulina s niskim nivoom testosterona može dovesti do skladištenja masti na stomaku.

Nizak nivo hormona štitne žlijezde usporava metabolizam i dovodi do povećavanja tjelesne mase.

Gubitak kose

Prekomjeran gubitak kose može biti uzrokovan hormonima štitne žlijezde, inzulinom ili testosteronom. Naprimjer, testosteron čini muškarce većim i dlakavijima. No, kad žene imaju visok nivo testosterona, često počnu ćelaviti. Pod određenim uvjetima, hormoni nastali iz testosterona pokušavaju uništiti folikulu dlake, što dovodi do gubitka kose.

Probava i napadi gladi

Većina ljudi imala je u nekim situacijama stomačne probleme zbog nervoze. Takav efekt izazvan je velikim otpuštanjem hormona zbog stresa. Studija je pokazala da visok nivo estrogena utječe na mikrofloru u crijevima. Druge studije pokazale su da visok nivo hormona u jajnicima dovodi do grčeva i bolova u stomaku.

Tijelo sintetizira hormone koji su odgovorni za apetit i glad. Neravnoteža ovih hormona dovodi do napada gladi. Doktori su otkrili da dva hormona moraju biti u ravnoteži kako bi kontrolirali glad -leptin i grelin. Leptin smanjuje osjećaj gladi kad nešto pojedemo, a grelin radi suprotno - daje nam na znanje kad je vrijeme da jedemo.

Zaboravnost

Konstantna zaboravnost i slabo fokusiranje mogu biti uzrokovani različitim faktorima, uključujući hormonsku neravnotežu. Opet, radi se o niskom nivou estrogena i kortizola. Studije su pokazale da nizak nivo estrogena dovodi do zaboravnosti, nesposobnosti da se fokusiramo i nejasnog uma. Nizak nivo kortizola utječe na kratkoročno pamćenje.

Promjene u grudima

Promjena u veličini grudi jedan je od najozbiljnijih znakova da postoji problem u organizmu. Iznenadni pad estrogena utječe na vlažnost i elastičnost kože. Grudi gube oblik, volumen i mijenjaju veličinu. Unutar samih grudi mogu se napipati kvržice, koje dovode do straha.

Promjene u grudima rijetko se dešavaju i uglavnom nisu povezane s rakom. Najčešći razlog za te promjene su hormonske promjene i menopauza.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.