ZDRAVLJE U KUĆI

Prehrana igra ključnu ulogu u liječenju anemija

Avaz.ba

27.5.2018

Nedostatak željeza u organizmu izaziva hipohromnu anemiju. Najčešće je izazvana neodgovarajućom ishranom pa se smatra da svaka peta osoba u svijetu boluje od ove vrste anemije.

Prvi simptomi

- Prvi simptomi nedostatka željeza javljaju se mnogo prije nastanka anemije, i to su umor, osjećaj slabosti, bljedilo, glavobolja, razdražljivost, lupanje srca, iscrpljenost, nedostatak koncentracije, smanjena otpornost i sklonost ka infekcijama – kazala je Inga Marković, nutricionista dijetetičar u bolnici „Sveti apostol Luka“ Doboj.


Željezo se, kaže, u organizam unosi isključivo putem hrane. Na apsorpciju željeza, osim određenih karakteristika hrane, utječu spol, uzrast, fiziološko stanje, kao i rezerve željeza u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbiraju veći procent željeza iz hrane od muškaraca, djeca apsorbiraju veći procent iz hrane u odnosu na odrasle, a trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.

Važni agrumi

- Najveći izvori željeza koje organizam može apsorbirati nalaze se u namirnicama životinjskog porijekla kao što su crvena mesa, pogotovo govedina i iznutrice, teleća te pileća džigerica. Da bi se željezo moglo apsorbirati u organizmu, neophodno je prisustvo vitamina C iz namirnica koje su bogate ovim vitaminom, a to su agrumi (narandža, mandarina, limun, grejp), zatim paprika, brokula te ostalo povrće i voće – istaknula je Marković.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.