UREĐENJE

Pretvorite balkon u zelenu oazu

Avaz.ba

12.5.2018

U gradu, balkon je možda jedina mogućnost da uživate u svježem zraku i suncu. Ako ste željeli veliko dvorište sa mnogo cvijeća, a živite u zgradi, nemojte se obeshrabriti. Svaki balkon se na vrlo jednostavan način i sa malo sredstava može urediti da bude vaša istinska zelena oaza.

Birajte pod

Sve zavisi od volje i inspiracije. Balkon bi trebao biti sastavni dio doma, gdje ćete se osjećati prijatno i gdje ćete uživati, a ne skladište za nepotrebne stvari i kvadrati koji propadaju. Zasučite rukave već ovog proljeća. Postoje osnovni elementi koji će balkon preobraziti u zaista prijatno mjesto.

Počnite od poda. Kao i u unutrašnjim prostorijama stana, pod ima veliki utjecaj na to kakav će konačni izgled dobiti balkon. Bijele ili obojene pločice dat će balkonu moderan izgled. Najbolje će pristajati novim zgradama, na kojima dominiraju staklene površine. Pločice u boji terakote ili smeđih nijansi učinit će prostor prijatnijim i toplijim. Ovakve pločice odlično će se uklopiti u mediteranski stil uređenja.

Drveni podovi dat će balkonu rustičnu notu. Drvo je zahvalan materijal i približit će vas prirodi. Jednako dobro će izgledati i u modernom i u klasičnom stilu. Nemojte misliti da ćete morati mijenjati pod na balkonu da biste postigli željeni izgled. Uvijek se možete poslužiti podnim oblogama koje se montiraju.

Sto i stolice

Na već postojeći pod možete staviti i neku podnu prostirku, krparu, ćilim, vještačku travu i sl.

Drugi element, vrlo bitan kod uređenja balkona, je namještaj. Ne pretrpavajte balkon namještajem, posebno ne mali! Počnite s jednostavnim stvarima. Dvije stolice i bistro sto je, najvjerovatnije, sve što vam treba. Cijene su različite, a zavise od materijala od kojeg je namještaj napravljen, kao i od proizvođača. Za relativno male balkone kupite stolice koje se mogu sklopiti. Sto ne treba biti velik, ali je poželjno da bude malo teži kako bi se spriječilo eventualno prevrtanje usljed jakog vjetra.

Dva dijela

Dugačke, ali uske balkone podijelite u dva funkcionalna dijela, gdje ćete u jednom postaviti sto sa stolicama, a u drugom ležaljku, gdje ćete se moći odmarati, čitati, slušati muziku… Drveni namještaj za balkone je topao i udoban, ali će značajno kraće trajati, dok je metalni kvalitetniji, dugotrajniji, ali i skuplji.

Saksije i žardinijere

Pažljivo izaberite saksije (teglice). One su druga najznačajnija investicija, jer će svakom balkonu dati konačni izgled, oblik i smisao. Nećete pogriješiti kupovinom saksija od terakote, iako su nešto skuplje od plastičnih. Na balkonima se ne preporučuju saksije od teških materijala, a i ako ih kupite, neka budu akcentne.

Izbor biljaka

Odlučite se za biljke koje će najbolje odgovarati vašim potrebama, ali i navikama. Ako su vam potrebne biljke koje će sačuvati balkon od radoznalih pogleda, izaberite one s visokim stabljikama ili neku od loza, naprimjer sikamora. Za loze će vam trebati ljestve po kojima će se penjati ili mreža od konopca.

Cvijeće je ono što svaki balkon izdvaja. Neko zahtijeva povećanu pažnju, redovno zalijevanje, uklanjanje uvelih cvjetova i sl. Naučite kombinirati biljke u saksijama kako biste dobili ono najbolje od cvijeća. Ako ste neodlučni, igrajte na sigurno, posadite petunije, begonije, pelargonije i slično.

Jastuci, stolnjaci, vaze…

Balkonu treba dati lični pečat. Sigurno nećete pogriješiti s različitim fenjerima i lampionima, koji mogu da imaju dvostruku ulogu. Preko dana su zanimljivi dekorativni predmeti, a tokom noći će učiniti balkon posebno interesantnim. Nemojte zaboraviti na jastuke i prekrivače, koji će vam dobro dođi kod svježih jutara i večeri. Zanimljive će biti i košarice, u koje možete staviti saksije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.