ZDRAVLJE U KUĆI

Masaža oklagijama uklanja celulit

Z. Karić

11.4.2018

Maderoterapija ili terapija drvetom postaje sve popularnija kod nas. Riječ je o terapiji kod koje se za izvođenje pokreta koriste specijalni masažeri, napravljeni isključivo od prirodnog materijala, tačnije od drveta. Iako se uglavnom žene odluče za ovu masažu da bi se riješile celulita, ona je korisna i kod bolova u leđima i, generalno, za detoksikaciju organizma.

Limfni sistem

Prvo što je karakteristično za maderoterapiju jeste specifični set opreme koji se koristi prilikom tretmana. Postoji dvadesetak drvenih alata za masažu, a većina oblikom podsjeća na modificirano izrezbarene oklagije. Odatle često i naziv masaža oklagijama. Dakle, nije u pitanju kuhinjsko pomagalo nego nešto slično.

Maderoterapija potječe iz Kolumbije, a na Balkanu se pojavila prije nekoliko godina, prvo u Beogradu pa u Zagrebu te potom i u Sarajevu. Terapija je neinvazivna i 100 posto prirodna, kaže Elma Kovač, fizioterapeut u salonu ljepote “PinkMeUp” u Sarajevu.

- Masaža se radi drvenim elementima, tzv. oklagijama, a služi prvenstveno za razbijanje celulita, smanjivanje obima i izbacivanje viška vode, toksina te za regulaciju rada metabolizma. Metoda je učinkovita, jer iz tijela izbaci višak vode, a ujedno se gubi i celulit - ističe Kovač.

Ono što masaža okalgijama zapravo radi jeste stimulacija limfnog sistema. Limfni sistem zadužen je za izbacivanje toksina. Zbog loših životnih navika, loše prehrane i nedovoljno kretanja, toksini ostaju zarobljeni u limfnom sistemu. Višak masti, šećera i aditiva iz hrane tako zajedno stvaraju masne naslage, koje liče na narandžinu koru ili celulit.

Fizička aktivnost

- Maderoterapijom celulit se razbije, a onda se višak masnoća izbaci urinom. Prilikom terapije, oklagijom se celulit gura ka urinarnom traktu. Da bi tretman bio uspješan, treba paziti na ishranu te unositi dovoljno tečnosti, baviti se fizičkom aktivnošću i što više hodati. Celulit će se vratiti ako osoba uradi tretman i izgubi celulit, a poslije toga ostane neaktivna i nezdravo se hrani - tvrdi Kovač.

Istaknula je kako ovaj tretman nema nikakvih kontraindikacija, s tim da se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i osobama s nekim vidljivim kožnim oboljenjima.

Efekti

Efekti koje možete očekivati:

* Manje vidljiv celulit

* Zatezanje kože

* Oblikovanje kontura – zadnje lože, struka, bokova, stomaka, ruku, pa čak i lica

* Relaksacija i uklanjanje bolova

* Izbacivanje toksina

* Izbacivanje viška vode iz organizma

* Brži metabolizam

Rezultati vidljivi nakon 4-5 tretmana

Anticelulitna masaža oklagijama daje sjajne rezultate, koji mogu biti vidljivi već nakon 4-5 tretmana. Za najbolje rezultate preporuka je da se rade dvije serije od najmanje 10 tretmana. Jedan tretman traje od pola sata do 45 minuta.

S kockicama

Masaža oklagijom s kockicama namijenjena je za razbijanje tvrdokornih masnih naslaga i krupnog celulita. Posebno se koristi tamo gdje su masne naslage u velikim količinama – na zadnjici (kad je cilj tretmana i oblikovanje zadnjice), butinama i, eventualno, na stomaku.

Različiti rekviziti

Masaža švedskim šoljama koristi se za dubinsku masažu. Ove drvene šolje mogu biti s rolerom u sredini ili bez. Djeluju tako što stvaraju vakuum na tretiranom području.

Tabla za konturiranje je jedna drvena daska, specifičnog oblika, namijenjena za oblikovanje kontura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.