ISHRANA

Biljni proteini zdraviji za srce od proteina iz mesa

CDM

9.4.2018

Novo istraživanje američkih i francuskih naučnika pokazalo je da su biljni izvori proteina puno zdraviji za srce od onih iz mesa.

Studija naučnika s kalifornijskog Univerzitata Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su konzumirale veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti. Taj rizik je bio znatno manji kod onih koji su većinu bjelančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i koštunjavog voća.

Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika i zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso za 60 posto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske bjelančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 posto.

Glavni autor studije Gari Frejzer (Gary Fraiser) sa univerziteta Loma Linda već dugo vjeruje da koštunjavo voće i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila.

Frejzer vjeruje da će prvi rezultati istraživanja podstaknuti dalje studije o tome na koji način esencijalne aminokiseline iz proteina životinjskog porijekla doprinose povećanju rizika od srčanih bolesti, ali i od povišenoga krvnog pritiska, gojaznosti i povećanog nivoa masnoća u krvi.

Za dobivanje svih esencijalnih aminokiselina bitno je da se kombiniraju žitarice i mahunarke jer tek zajedno daju sve potrebne aminokiseline, a primjer toga su pirinač i grašak.

I prošlogodišnja studija o zdravstvenoj dobrobiti pet različitih tipova prehrane pokazala je da su vegani u 42 posto slučaja manje podložni obolijevanju od srčanih bolesti od onih koji konzumiraju manje voća i povrća.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.