DAROVI PRIRODE

Eukaliptus - liječi prehladu, smanjuje nervozu, ublažava depresiju...

"Zdravlje u kući"

8.4.2018

Eukaliptus (Eucaliptus globulus) je drvo raskošne krošnje, potječe iz Australije i jedina je hrana koala. Listovi su mu ljekoviti, a u narodnoj medicini se najviše koriste za bolesti disajnih organa jer sadrže zavidne količine raznovrsnih esencijalnih ulja.

 Snažan antiseptik

Naročito je važan eukaliptol, snažan antiseptik. Ulja eukaliptus imaju i antiupalna i antibakterijska svojstva, zbog čega i imaju širu lepezu djelovanja, a kao lijek su ih prvi otkrili Aboridžini.

Danas je poznato da eukaliptus pomaže kod gripe i prehlade. Osim što uništava bakterije, eterično ulje podstiče izlučivanje sluzi i čisti bronhije. U slučaju prehlade poželjno je da se prije spavanja nekoliko kapi ulja sipa u ovlaživač zraka pa će blagotvorno djelovanje trajati tokom noći.

Od listova eukaliptusa spremaju se čaj, tinktura ili prah, koji su preporučuju kod upala sinusa, akutnog i hroničnog bronhitisa, upale grla, kašlja. Ulje ovog drveta osvježava misli i prija čulima, pa je pogodno kod iscrpljenosti i stalne izloženosti stresu.

Osim toga, ulje dokazano poboljšava koncentraciju i ubrzava rad mozga, pomaže i osobama koje hronično pate od tjeskobe, depresije i psihijatrijskih poremećaja.

Zbog snažnog djelovanja ulje eukaliptusa ne trebaju koristiti djeca mlađa od šest godina, trudnice, dojilje i astmatičari.

Kako se koristi ulje?

Eterično ulje eukaliptusa se posebno preporučuje za inhalaciju upaljenih sinusa i kod teže prehlade. Priprema se tako što se 10 kapi ulja doda u posudu vrele, ali ne i ključale vode. Inhaliranje sa vrši dubokim udisanjem pare nekoliko puta dnevno, 10 do 15 minuta.

Ulje je djelotvorno i protiv karijesa, kamenca, upale desni i infekcija usne duplje jer uspješno uništava sve mikrobe. Zato se stavlja u paste za zube, vodice za osvježavanje daha i razne dentalne proizvode.

Savršeno je sredstvo za čišćenje i podmlađivanje ispucale kože na rukama i stopalima. U toplu kupku se sipa prvo malo morske soli, a potom nekoliko kapi eukaliptusovog ulja. U toj kupki drže se ruke ili stopala 15 do 20 minuta, najbolje uveče pred spavanje.

Nekoliko kapi eukaliptusovog ulja pomiješanog sa kokosovim ili maslinovim izuzetno njeguje kosu. Ako ovu mješavinu utrljate u korijen kose, oslobodit ćete se peruti, smiriti iritaciju vlasišta, a zdrava kosa će biti još ljepša.

 Čaj protiv malaksalosti

Priprema se tako što se u 2 dl ključale vode ubaci prstohvat ili dva suhog lišća eukaliptusa i ostavi da provri nekoliko sekundi. Potom se ostavi da odstoji još 10 minuta. Prohlađen čaj se procijedi. Piju se dvije do tri šolje dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.