ZDRAVLJE U KUĆI

Vakcina protiv limfoma umjesto hemoterapije

Avaz.ba

27.5.2018

Vakcina koja je uspješno izliječila 97 posto tumora kod miševa bit će testirana na ljudima s nižim stepenom limfoma krajem ove godine.

Pacijenti, koji će dobiti vakcinu koja sadrži dva dokazano sigurna lijeka, neće morati primati hemoterapiju. Neželjena djelovanja vakcine su groznica i bol na mjestu uboda.

Umjesto da stvara dugotrajan imunitet, vakcina djeluje tako što aktivira imunološki sistem i potiče ga da napada tumor. Očekuje se da će ova metoda biti efikasna kod nižeg stepena limfoma koji napada bijele krvne ćelije i uglavnom reagira na liječenje jer ga imunološki sistem često otkrije, za razliku od drugih oblika bolesti kao što je rak crijeva.

Vakcina će biti testirana u okviru dva istraživanja u kojima će učestvovati ukupno 35 pacijenata s limfomom. Svaki učesnik će primiti nisku dozu radijacije, kao i dvije vakcine u periodu od šest sedmica. Ustanovljeno je da vakcina liječi brojne tipove raka te sprečava povratak bolesti.

Slična metoda već je odobrena za tipove leukemije i limfoma, a uključuje uzimanje imunoloških ćelija iz tijela pacijenta i njihovu genetičku modifikaciju zbog koje napadaju tumor kada se vrate u tijelo.

Taj tretman nazvan je CAR-T, a cijena za jednog pacijenta iznosi pola miliona dolara. Ipak, moguće nuspojave su groznica, zbunjenost, problemi s organima i imunitetom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.