ZDRAVLJE

Namirnice koje ne smijete jesti prije i poslije treninga

B92

4.4.2018

Bilo da vježbate jogu ili aktivno trčite, postoji lista namirnica koju ne biste smjeli da jedete prije ni poslije treninga.

Dok neki lični treneri su zagovornici slatkih napitaka i suplemenata, drugi će vas savjetovati na brzo trčanje i vježbanje praznog stomaka. Izbor namirnica može zavisiti i od vašeg krajnjeg cilja koji imate.

Lični trener Tobi Huntigton-Vajtli (Toby Whitley) kaže ne ogromnim obrocima i masnoj hrani jer mogu loše djelovati na digestivni sistem, pored toga što će vam biti neprijatno da vježbate punog stomaka.

Prema mišljenju poznate nutricionistkinje Rijanon Lambert (Rianon), jedna od najvećih grešaka koju mnogi ljudi prave prije treninga jeste konzumiranje sportskih napitaka za energiju koji, kako objašnjava, mogu da sadrže čak trećinu šećera, kao mnogi sokovi.

- Uprkos jakim marketinškim kampanjama koje predstavljaju modeli, suplementi također nisu dobar izbor. Bez obzira na to koliko su efektivni, oni nikada ne mogu zamijeniti zdrav način života koji se sastoji od zdrave hrane, vježbanja i dobrog sna - kazala je Lambert za "Independent".

Umjesto toga, ona savjetuje da ispijate dosta vode, a dozvoljeno je uzeti kafu ili zeleni čaj jer ovi napici podižu metabolizam i osiguravaju dovoljno antioksidanata. Također, namirnice poput kinoe, jaja, švapskog sira su bogate proteinom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.