VAŽNO

Šta je folikulometrija, zašto i kako se radi

"Zdravlje u kući"

3.4.2018

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje rasta folikula i oslobađanja jajne ćelije. Folikul je mjehurić u kojemu sazrijeva jajna ćelija. Kada je jajna ćelija sazrela, folikul puca i dolazi do izbacivanja jajne ćelije – taj se proces naziva ovulacijom.

Zašto se provodi

Folikulometrija se najčešće radi ako tokom godine dana pokušavanja nije došlo do trudnoće, ali i u sklopu pregleda žena koje tek planiraju trudnoću. Ponekad je folikulometrija potrebna i kod žena s određenim problemima menstruacijskog ciklusa.

Šta obuhvata

Folikulometrija obuhvaća ultrazvučni pregled koji se ponavlja u nekoliko navrata. Prvo snimanje ultrazvukom izvodi se 9. ili 10. dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a potom se ponavlja 11., 14. i 16. dana ciklusa.

U prvom ultrazvuku može se vidjeti dominantni folikul koji raste 2 do 3 milimetra dnevno do dana ovulacije, dok preostali folikuli zaostaju u rastu i prelaze u stadij atrezije (propadanja).

Promjer folikula pred ovulaciju treba iznositi od 17,4 do 27 milimetara. Ako se pregledom pokaže da se folikuli ne razvijaju pravilno, potrebni su daljnje pretrage i stimulacija ovulacije.

Tih nekoliko ultrazvučnih pregleda dovoljni su da se utvrdi rast i pucanje folikula (ovulacija). Pregledom se mjeri i zadebljanje endometrija materice koje treba biti 7 do 8 milimetara debljine kako bi moglo doći do trudnoće. Ako je sluznica materice manja, mala je vjerojatnost trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Pregled se izvodi ultrazvučnom sondom i potpuno je bezbolan. Postoje dva načina snimanja folikula:

- Transabdominalni pristup kod kojeg se sondom kroz trbušni zid (prislanjanjem ultrazvučne sonde na kožu trbuha) prikazuju strukture u zdjelici žene.

Ovaj pristup zahtijeva da se uklone crijevne vijuge ispunjene zrakom koje sprečavaju prodor ultrazvučnih zraka. To se postiže tehnikom “punog mjehura” što znači da žena prije pregleda napuni mokraćni mjehur koji će potisnuti crijeva i omogućiti snopu ultrazvučnih zraka pristup organima.

Transabdominalni pristup koristi se kod žena koje još nisu imale spolne odnose i kod žena koje iz nekog razloga ne mogu pristupiti transvaginalnom pristupu, na primjer zbog nedavne operacije.

- Transvaginalni pristup je onaj kod kojeg se sonda uvodi u rodnicu, a prethodno se vrh sonde prekrije ultrazvučnim gelom te se na sondu navuče posebna gumena navlaka.

Pri tom pristupu potrebno je prije pregleda isprazniti mokraćni mjehur. Ovim pristupom ultrazvučna slika je kvalitetnija zbog veće blizine ispitivanog područja.

Je li pregled siguran?

U posljednje vrijeme često se govori o štetnosti ultrazvuka zbog zračenja. Međutim, treba imati na umu da ultrazvuk da bi stvorio sliku koristi zvučne valove, a ne zračenje.

Zvukovi visoke frekvencije putuju kroz tkivo u tijelu te se vraćaju aparatu različitom brzinom. Ultrazvuk mjeri te brzine te ovisno o tome projicira sliku.

Postoji opasnost od zagrijavanja ultrazvučne sonde koja može podići temperaturu dijela tijela s kojim stupa u kontakt, ali to se odnosi samo na vrlo duge periode koji nisu uobičajeni tokom ultrazvučnog pregleda.

Imajući ovo na umu, može se zaključiti da je folikulometrija vrlo siguran pregled koji ne predstavlja opasnost za ženu.

Kako se pripremiti za ovaj pregled

Potrebno je pratiti menstruacijski ciklus (zapisati prvi dan mjesečnice) i prema tome odrediti dan folikulometrije, što će biti 9. ili 10. dan nakon prvog dana mjesečnice. Kalkulator plodnih dana možete lako pronaći na internetu.

Ako se pregled izvodi transabdominalno, prije samog pregleda potrebno je popiti oko 5 čaša vode, a ako je pristup transvaginalan, potrebno je isprazniti mokraćni mjehur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.