Đumbir je začinska biljka izrazitih ljekovitih svojstava. Stigao je u Evropu nakon križarskih ratova iz Kine i Indije, gdje se koristi u medicinske svrhe već sedam hiljada godina.
U prehrani se koriste izdanci đumbira, iako se uglavnom govori o korijenu đumbira. Đumbir se može konzumirati svjež, a na tržište dolazi i suhi, mljeveni, ribani đumbir, zatim ukiseljen u sirćetu te ušećereni odnosno kandirani đumbir.
Kalorična poslastica
Đumbir je poznat po svom reskom, ljutom okusu koji kao začin lako izdominira nad ostalim sastojcima, stoga se uvijek koristi u vrlo malim količinama. No, kandiranje od đumbira stvara slatko-ljutu slasticu u kojoj mogu uživati svi pa čak i oni najmlađi kojima je inače okus ove ljekovite biljke previše intenzivan.
Bogat eteričnim uljima, vitaminom B te mineralima kalijem, magnezijem, manganom i bakrom, đumbir je univerzalni lijek, pa tako djeluje protuupalno i antibakterijski, poboljšava cirkulaciju i rad srca, stimulira rad probavnog sistema, smanjuje simptome alergija i jača imunološki sistem organizma.
Ušećereni đumbir zadržava svoju ljekovitu i nutritivnu vrijednost, iako ga treba konzumirati s mjerom s obzirom na količinu šećera koju nosi. Jedan komadić kandiranog đumbira tako može nositi od 3 do 5 grama šećera i vrijednost od oko 20 kalorija.
Ljekovitost ušećerenog đumbira
S obzirom na to da preporučena količina kalorija dobivenih iz šećera iznosi 100 kalorija za žene te 150 kalorija za muškarce, jasno je da ova poslastica u prevelikim količinama može predstavljati opasnost za zdravlje.
Ipak, kandirani đumbir i dalje je zdravija poslastica od raznoraznih čokoladica, pudinga i sladoleda kojima obično gasimo žeđ za slatkim.
Istraživanje koje je proveo British Journal of Anaesthesia 2000. godine pokazalo je učinkovitost đumbira protiv mučnina izazvanih vožnjom u automobilu ili brodom, a također i kod mučnina uzrokovanih kemoterapijom.
Nekoliko komadića ušećerenog đumbira pomoći će i u snižavanju nivoa stresa te podizanju vitalnosti i energije, kako je pokazalo istraživanje koje je provela fitoterapeutkinja Erica Verrillo.
Snažni antioksidansi đumbira u kombinaciji sa šećerom mogu nas razbuditi i aktivirati u nekoliko minuta. Ipak, osobe koje pate od kamenaca, osjetljivog želuca ili dijabetesa trebaju izbjegavati ovu slasticu.
Kandirani đumbir danas je lako dostupan u većim dućanima, a lako se može napraviti i kod kuće.
Recept za domaći kandirani đumbir
Sastojci:
- 1 šolja narezanog đumbira,
- 2 šolje šećera,
- 1,5 šolja vode.
Priprema:
1. Izdanak đumbira oguliti i narezati na tanje ploškice – količina za jednu šolju.
2. Vodu zagrijati i u njoj otopit 1,5 šolju šećera. Ostali šećer ostaviti sa strane.
3. Kada voda zavrije, dodati đumbir i kuhati 20-tak minuta na laganoj vatri.
4. Zatim đumbir izvaditi, a ploškice poredati na rupičastu podlogu kako bi se mogao cijediti.
5. Kada se osuši, svaku ploškicu zasebno uvaljati u ostatak šećera.
6. Kandirani đumbir spremiti u zatvorenu staklenku i čuvati na hladnom mjestu do 3 mjeseca.