ZDRAVLJE U KUĆI

Jasna upozorenja da nešto nije uredu: Znaci da imate problema sa srcem

Avaz.ba

17.5.2018

Srce je mišić koji pumpanjem snabdijeva svaki organ potrebnom količinom krvi. Ljudsko tijelo ne može preživjeti bez rada srca. Potrebno je skoro sedam minuta da tijelo umre kad srce prestane pumpati krv, a bolesti srca su jedan od najčešćih razloga smrti. 

Krvni sudovi

Ateroskleroza jedan je od čestih krivaca srčane insuficijencije. Kad se masne ploče stvore unutar arterija, srcu postaje teško da pumpa krv kroz sužene krvne sudove.

Ponekad srce izgubi sposobnost da kuca normalnim ritmom i poboljša cirkulaciju krvi. Postoji mnoštvo zdravstvenih problema i navika koje mogu proizvesti aritmiju. Najčešći od njih su dijabetes, pušenje, genetske abnormalije na srcu, droge, alkohol i ateroskleroza.

Pored ovoga, postoje i brojni srčani problemi, poput infekcija, valvularne bolesti, kardiomiopatija, koji mogu biti opasni po život.

Obratite pažnju na neke simptome kako biste otkrili nenormalan rad srca:

* Neprijatan osjećaj u grudima

Ovo je najčešći simptom. Osjećaj bola, pritiska i neugodnosti u grudima često je znak problema sa srcem. Ovaj osjećaj može biti normalan tokom fizičke aktivnosti i riješit ćete ga se odmorom. No, ako bol počinje naglo i praćen je umorom, mučninom i vrtoglavicom, vrijeme je da odmah posjetite ljekara.

Bol u stomaku

* Probavne tegobe

Jednjak je organ koji povezuje usta i grlo sa stomakom, a nalazi se relativno blizu srca. Zbog toga je moguće da pomiješate bolove u stomaku s neprijatnim bolovima srca.

* Hrkanje

Gasno hrkanje možda nije samo iritantno vašem partneru nego je i znak spavačke apneje. Ovo je poremećaj kad osoba prestane disati na nekoliko trenutaka tokom spavanja. Često se povezuje sa srčanim problemima i povećanim rizikom od prestanka rada srca.

Mučnina

Postoji mnogo razloga zbog kojih se možete osjećati loše. No, nekoliko studija pokazalo je da žene imaju veću vjerovatnoću da osjete mučninu i povraćanje kao predznak srčanog udara.

Nejednaki otkucaji srca

Vjerovatno ste primijetili da vam srce brže kuca kad ste nervozni. Trebalo bi da znate da preskakanje otkucaja i nejednak srčani ritam mogu ukazivati na atrijalnu fibrilaciju. Ova prilično česta aritmija može značajno povećati šansu od srčanog udara.

Natečene noge

Srce koje ne radi dobro, ne može efektivno pumpati krv i tako uklanjati višak tečnosti. Kao rezultat, zglobovi i stopala mogu postati veliki i natečeni.

Nesvjestica

Nesvjestica je rezultat pada krvnog pritiska, a do nje može doći zbog raznih razloga. No, može biti i indikator ozbiljnijih problema - od poremećaja ventila, koji ne dopušta pravilan protok krvi, do presporog ili prebrzog kucanja srca ili sužene aorte. Ako vam se nesvjestice često događaju, nemojte to zanemarivati.

Bol u leđima

Pacijenti često kažu kako srčani udar izgleda kao da im neko sjedi na prsima, a sličan simptom može se javiti na gornjem dijelu leđa. Ako na tom mjestu imate veliku količinu pritiska, to bi mogao biti znak srčanog udara.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.