ZDRAVLJE U KUĆI

Kad vam treba kalcij, jedite kruške

"Zdravlje u kući"

30.3.2018

Kada se zagrize mekani i slatki plod kruške, sigurno malo ko razmišlja koliko je blagotvorna za zdravlje. Kruška pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji.

Minerali i dijetalna vlakna

Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka a svaka je vrsta drugačijeg oblika, boje, veličine i ukusa. Razne sorte su dostupne tokom čitave godine, iako im je prava sezona od sredine augusta pa do kraja oktobra.

Plodovi krušaka su bogati mineralima: kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom te brojnim mikroelementima. Ima izuzetno mnogo vitamina, posebno vitamina A i C, većinu vitamina iz grupe B i D.

Zanimljivo je da kruška sadrži više pektina od jabuke. Odličan je izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju najprije na probavni, a zatim i na kardiovaskularni sistem.

Za žuč, artritis, giht i pritisak

Kruške manje od drugog voća izazivaju alergiju. Korisne su u liječenju upale sluzokože, kolitisa, hroničnih oboljenja žučne kese, artritisa i gihta. Takođe mogu biti korisne u smanjenju visokog krvnog pritiska. Zbog ljekovitog djelovanja antioksidanata glutationa, smanjuju i rizik i od pojave moždanog udara.

Kruška dobro regulira nivo holesterola u krvi. Sadržaj antioksidanata u kruškama pomaže u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način jača imunološki sistem. Neki izvori navode da kruška sadrži mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcij i tako smanji rizik od pojave osteoporoze.

Slatko voće vrlo brzo otklanja glad, a istovremeno daje snagu i potrebnu dnevnu energiju. Zbog velike količine kalcija koji sadrži, kruška je voće koje se najviše savjetuje djeci i mladima. U sebi sadrži i sorbitol koji je koristan za jačanje zuba.

Sok za dijabetičare

Sok od kruške je odličan izvor energije. Zahvaljujući prirodnom voćnom šećeru fruktozi i levulozi, prikladan je i za dijabetičare. Zbog svog osvježavajućeg djelovanja sok od kruške može olakšati gorušicu.

Kada kupujete krušku potražite čvrste, ali ne pretvrde, glatke plodove, koji su bez oštećenja, bez tamnih mekanih dijelova i znakova plijesni.

Boja kruške ne mora biti jednolična, već može sadržati crvenosmeđe dijelove ili smeđe tačke na kori koje su karakteristične za neke podvrste i često sadrže intenzivniju aromu.

Preporuke za gurmane

1. Kruške se mogu jesti same, ali odlične su u kombinaciji sa jakim sirevima kao što su gorgonzola i parmezan. Takođe, izvrstan su dodatak jesenskim i zimskim salatama.

2. Prije upotrebe najbolje je oprati voće pod mlazom vode. Ukoliko kruške jedete sirove, ostavite koru jer je bogata dijetnim vlaknima.

3. Ako ih imate namjeru kuhati, treba ih oljuštiti. Kruške nakon guljenja brzo mijenjaju boju pa im je potrebno površinu natrljati limunovim sokom ili ih staviti u limunom zakiseljenu vodu.

4. Kuhane kruške odlično idu uz slana jela od divljači i patke i uz dinstana jela od teletine.

5. Od kruške se sprema vrlo kvalitetna rakija, koriste se u kompotima i pekmezima, a mogu se pripremiti ukusni konzervirani voćni proizvodi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.