ZDRAVLJE U KUĆI

Kako se izboriti sa proljetnim umorom

Avaz.ba

30.3.2018

S dolaskom proljeća, tijelo se priprema na buđenje iz zimske uspavanosti, kao što se i priroda priprema na ponovni rast, a životinje bude iz zimskog sna. Pojačana potreba za aktivnošću uzrokuje i trošenje više energije tokom dana, što ponekad može dovesti do iscrpljenosti i umora.

Pomicanje vremena

Promjena vanjskih uvjeta, koja dolazi s novom proljetnom sezonom, može biti stresna za osobe koje su osjetljive na promjenu vremena. Dok neki ljudi ni ne osjete promjenu, meteoropati su skloni doživjeti promjenu vremenu kao stres za organizam.

Također, ljetno računanje vremena, iako nam donosi osjećaj dužeg trajanja dana, mnogim ljudima može intervenirati u ciklus spavanja. Iako je riječ o pomaku od samo sat, neke osobe teško će se priviknuti na novu rutinu sna pa im navikavanje na novo vrijeme može trajati i nekoliko sedmica, tokom kojih će se osjećati umorno i iscrpljeno.

Uzrok proljetnog umora može biti i narušen imunološki sistem, tokom hladnih zimskih mjeseci malo ko će uspjeti izbjeći prehladu ili gripu pa se umoran organizam, nakon izloženosti tim stresorima, tek treba početi oporavljati u toplim danima proljeća.

Sunčani dani mame nas na izlaske i druženje. Dolaskom toplijeg vremena češće izlazimo vani, na izlete ili noćne izlaske, a povećava se i prosječna konzumacija alkohola, što sveukupno za posljedicu opet ima poremećen ritam sna i pretjerano iscrpljivanje tijela, na koje je organizam u zimskom periodu nenaviknut.

Nedostatak vitalnosti može biti uzrokovan i manjkom vitamina u tijelu. Važni izvori energije su vitamini C i D, koji ovise o unosu svježeg voća i povrća te o izloženosti sunčevim zrakama, upravo onoga što nam tokom zime nedostaje.

Proljetne alergije mogu, također, biti uzrok umora. Istraživanje američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) iz 2013. godine pokazalo je da 59 posto ispitanika koji pate od alergija dišnog sistema, ima problema s usnivanjem te s buđenjem tokom noći.

Utjecaj alergija

Alergije ne utječu samo na san onih koji od njih boluju, jer je i 48 posto osoba čiji su partneri alergičari, prijavilo probleme s buđenjem tokom noći zbog neprestanog šmrcanja i kihanja partnera.

Ukratko, najčešći uzroci proljetnog umora su promjene u ciklusu spavanja te nedostatak vitamina važnih za obnovu imuniteta.

Ako vam se čini da proljetni umor ne prolazi i da bi iza vaše iscrpljenosti mogao stajati zdravstveni problem, odmah se uputite ljekaru, jer uzrok može biti poremećaj u radu organizma (kao što je, naprimjer, anemija) ili hormonalni problemi, kao što su, danas veoma učestale bolesti štitne žlijezde.

Unosite više željeza prehranom

Nedostatak željeza često može biti uzrok osjećaja iscrpljenosti i umora, posebno kod žena, koje ga naročito gube tokom menstruacije. Osim umorom, nedostatak željeza očituje se i bljedoćom lica, kratkim dahom te obilnim mjesečnicama kod žena.

Ako osjećate da bi nedostatak željeza mogao biti uzrok umora, unesite u prehranu više zelenog lisnatog povrća, poput kelja, špinata, blitve i zelene salate. Morske namirnice bogate su željezom, posebno alge, školjke i plava riba.

Ojačajte imunološki sistem

Osim što nas slab imunitet čini umornim i razdražljivim, otvara nas i mogućim napadima bakterija i virusa. Kako biste ojačali imunitet, snabdijte se vitaminom C, kojim obiluju agrumi, poput limuna, narandže i grejpa, ali i povrće poput kupusa, karfiola i prokulice. Unos namirnica bogatih ovim vitaminom pokušajte rasporediti u tri porcije tokom dana.

Bijeli luk i aloe vera također su odlični prirodni načini za jačanje imuniteta i odolijevanje sezonskim prehladama.

Zdrave navike

Za generalno zdravlje organizma i više energije tokom dana, držite se sljedećih uputa:

1. Doručkujte obilno i bez iznimke.

2. Jedite češće u manjim obrocima.

3. Povrće termički tretirajte što manje kako ne bi izgubilo nutritivne osobine.

4. Pijte mnogo vode tokom cijelog dana i kad niste žedni.

5. Čajevi i tople supe nisu rezervirani samo za zimu, ostavite ih u jelovniku i u toplim danima.

6. Izbjegavajte prejedanje u vrijeme ručka.

7. Izbjegavajte slatke deserte nakon glavnih obroka.

8. Smanjite unos kofeinskih napitaka i alkohola.

9. Izbjegavajte duhanske proizvode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.