ZDRAVLJE U KUĆI

Vježbanje sprečava da predijabetes postane šećerna bolest

Avaz.ba

29.3.2018

Piše: Dr. Edin Buljugić

Predijabetes je predijagnoza dijabetesa i treba ga uzeti kao znak upozorenja. Podrazumijeva oscilacije nivoa glukoze u krvi, odnosno nivo šećera je viši od graničnih vrijednosti, ali ipak nedovoljno visok da se smatra dijabetesom.

Predijabetes je znak da biste mogli razviti dijabetes tipa 2 ako se ne naprave neke promjene u životnom stilu. Dobra je vijest da je moguće spriječiti da se ovo stanje razvije u dijabetes tipa 2 obraćanjem pažnje na zdravu ishranu, gubljenjem prekomjerne tjelesne težine i održavanjem optimalne tjelesne težine.

Tjelesna težina

Još jedan vrlo važan faktor u prevenciji dijabetesa je fizička aktivnost koja će pomoći da se nivo glukoze u krvi snizi i vrati u normalne granice.

Faktori rizika koji dovode do predijabetesa, kao i do dijabetesa tipa 2:

* Težina: Kod prekomjerne tjelesne težine, ako je BMI broj (body mass index) ili indeks tjelesne težine veći od 25, postoji mogućnost razvoja predijabetesa. Ukoliko imamo trbuščić, veća je šansa da razvijemo predijabetes. Višestruke masne naslage mogu uzrokovati da tijelo razvije otpornost na inzulin.

* Nedostatak fizičke aktivnosti: To često ide ruku pod ruku s prekomjernom težinom. Ako nema fizičke aktivnosti, vjerovatno će se razviti predijabetes.

* Tu je i nasljedni faktor, ako je neko u bližoj porodici imao ili ima dijabetes, onda je to faktor rizika za predijabetes. Nakon 45. godine, rizik se povećava, a poslije 65. godine, rizik pojave predijabetesa eksponencijalno raste.


* Ukoliko se dijabetes razvio u trudnoći, veće su šanse da se poslije razvije predijabetes. Od ostalih faktora rizika, tu su povišen krvni pritisak i povišen holesterol. Oni mogu dovesti do pojave dijabetesa tipa 2.

* Policistični jajnici su, također, faktor rizika za predijabetes. Njihovo formiranje povezano je s inzulinskom rezistencijom, što povećava mogućnost pojave predijabetesa.

Ukoliko je BMI faktor veći od 25 ili ako imate neki faktor rizika, čak i ako nemate višak kilograma, dobro je na vrijeme testirati nivo šećera u krvi i na vrijeme otkriti predijabetes.

Daljnja prevencija je promjena životnog stila u navikama ishrane, vježbanja i gubitka tjelesne težine.

Šetnja i plivanje

Kada vježbamo, naše tijelo koristi više glukoze, tako da vježbanje može smanjiti nivo glukoze u krvi. Također, tijelo onda ne treba toliko inzulina da prenosi glukozu, pa postaje i manje rezistentno na inzulin.

I, naravno, postoje sve tradicionalne prednosti vježbanja: može pomoći da izgubimo težinu, održavamo svoje srce zdravim, osiguramo bolji san, poboljšamo raspoloženje. Neke statistike govore u prilog tezi da smanjenje težine 5-10 posto može znatno doprinijeti prevenciji dijabetesa 2.

Preporučeno je najmanje 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti u toku sedmice. To je 5 dana po 30 minuta. Možemo izabrati tjelovježbu, šetnju, biciklizam ili plivanje.

Simptomi upozorenja

Dijabetes se razvija vrlo postepeno pa, kada ste u predijabetičnoj fazi, kada je nivo glukoze u krvi viši nego što bi trebao biti, možda i nemate nikakvih simptoma. Ipak, možete primijetiti da ste gladniji nego inače, gubite na težini iako više jedete, žedniji ste nego inače, češće morate u toalet, umorniji ste...

Hormonski inzulin

Predijabetes se razvija kada se tijelo suoči s problema s korištenjem hormonskog inzulina. Inzulin je potreban za transport glukoze, koju tijelo koristi za energiju, do ćelija kroz krvotok. U predijabetesu tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili iz nekog razloga se javlja i tzv. inzulinska rezistencija. Ako nemate dovoljno inzulina ili ako ste otporni na inzulin, povećava se nivo glukoze u krvi, što dovodi do predijabetesa.

Zdrava ishrana

Ishrana bi trebala biti prilagođena tako da se smanji nivo glukoze u krvi i da se održava u zdravim, normalnim granicama. Plan ishrane može preporučiti i certificirani nutricionista, gdje se vodi računa i o uvođenju zdravijih komponenti u ishranu, ali i o ličnom ukusu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.