ZDRAVLJE U KUĆI

Yumeiho učinkovito rješava problem čestih glavobolja

Avaz.ba

29.3.2018

Piše: Elvedin Bećirspahić

Glavobolja je simptom velikog broja bolesti koje zahvataju glavu, a ponekad i vrat. Jedan je od najčešćih simptoma koji nam ukazuju na postojanje bezopasnih stanja koja ne zahtijevaju liječenje pa sve do onih stanja koja mogu biti opasna po život.

Mišićne strukture

Karakterizira ih:

* Izražena bol vrlo često popraćena ukočenim vratom, uz napetost (spazam) okolnih mišićnih struktura

* Glavobolja

* Ponekad prisutan osjećaj trnjenja (parestezije) ruku.

Kao vrlo djelotvoran način liječenja glavobolja pokazala se yumeiho terapija. U akutnoj fazi bolesti mogu se uzimati lijekovi protiv bolova i za opuštanje mišića.


Bol u ramenu pri podizanju ruke može biti posljedica gotovo svakog uzroka, a, ako je bol praćena trzajem te ispadanjem predmeta iz ruke, vrlo vjerovatno se radi o problemu koji uzrokuje živac. Neki od najčešćih uzroka boli u ramenu su:

* Bursitis, tendonitis i sindrom sraza najčešće su dijagnoze, a mogu se javiti samostalno ili u kombinaciji.

* Smrznuto rame dovodi do krutosti zgloba i ograničenja pokretljivosti ramena. Fizikalna terapija i istezanje vrlo su važni aspekti liječenja.

Traumatske povrede

* Kalcificirajući tendinitis ili kalcifikat u ramenu je stanje depozita kalcija unutar tetive, a najčešće u tetivama rotatorne manšete. Liječenje kalcificirajućeg tendinitisa ovisi o obimu simptoma. Kalcij se najčešće deponira u tetivi m. supraspinatusa.

* Nestabilnost ramena mogu uzrokovati česte dislokacije, tj. traumatske povrede.

* Dislokacija ramena je povreda koja nastaje zbog odvojenosti vrha kosti ruke od lopatice.

* Artritis ramena rjeđi je od artritisa koljena i kuka, ali u teškim slučajevima može zahtijevati i operativni zahvat.

Kada je pogođeno rame

Bol u ramenu vrlo je čest simptom, a postoji mnogo mogućih uzroka ovog problema. Vrlo je važno utvrditi preciznu dijagnozu da bi odgovarajući tretman bio usmjeren na liječenje uzroka boli. Bol u ramenu najčešće se pojavljuje kao posljedica fizički teškog i iscrpljujućeg posla te pretjeranog i nepravilnog vježbanja.

Isti položaj tijela

Najčešće pogađa osobe koje dugo vremena budu u istom položaju (npr. vozači, osobe koje rade za računarom, muzičari, prodavači...). Yumeiho terapija daje odlične rezultate kod osoba s ovim problemima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.