ZDRAVLJE U KUĆI

Broj oboljelih od malignog melanoma u značajnom je porastu

Piše: Z. Karić

29.3.2018

Pacijenti u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama se bore da lijekovi protiv malignog melanoma budu uvršteni na esencijalnu A-listu. Oboljelima ti lijekovi, čija je cijena izrazito visoka, znače život. Bez njih, mnogi su osuđeni na smrt.

Maligni melanom spada u zloćudne tumore koji nastaju malignom alteracijom melanocita, usljed niza različitih faktora. Gotovo uvijek se pojavljuje na koži, no može nastati i na ostalim dijelovima tijela u kojima se nalaze melanociti.

Rizici nastanka

Prema dosadašnjim istraživanjima, maligni melanom u 80 posto slučajeva nastaje na prethodno nepromijenjenoj koži, ali može nastati i promjenom postojećih madeža, rekao je prof. dr. Faruk Alendar, specijalista dermatovenerolog u Specijalističkoj ordinaciji za dermatovenerologiju „Dr. Alendar“.

- Incidencija posljednjih nekoliko desetljeća pokazuje značajan porast oboljelih od malignog melanoma, a porast oboljelih u današnje vrijeme sigurno ima veze s klimatskim promjenama, ali i s trendom preplanulog tena i povećanog odlaska u solarij. Brojna istraživanja utvrdila su da je, osim pozitivne porodične anamneze, jedan od najvažnijih rizika za nastanak malignog melanoma i nekritično izlaganje UV zracima.


Boja kože, svijetla put, plave oči, izloženost UV zrakama te česte opekotine od sunca u mladosti su riziko faktori za razvoj malignog melanoma - kazao je prof. dr. Alendar.

Melanom se u ranoj fazi, dodaje, može prepoznati redovnim pregledima madeža kod dermatologa, a pregledi se danas vrše digitalnim dermatoskopom, koji pruža uvid u strukturu madeža, distribuciju i izgled pigmenta, vaskularizaciju, tj. uvid u sve strukture koje ne možemo vidjeti golim okom. Pri pregledu se vrši i fotodokumentacija, koja služi kao komparacijska metoda postojećih i eventualno novonastalih promjena.

Prvi pregled

- Pri prvom pregledu određuje se fototip kože, broj, izgled madeža, uzima se porodična i lična anamneza pacijenta te daljnje kontrole ovise o tome pripada li pacijent rizičnoj grupi za razvoj zloćudnih tumora kože ili ne - istakao je prof. dr. Alendar.

Kad je u pitanju liječenje malignog melanoma, najvažnije je otkriti ga na vrijeme i potom hirurški odstraniti leziju zajedno s odgovarajućom zonom zdravog tkiva oko lezije te ga patohistološki verificirati. Nakon operativnog odstranjenja melanoma, daljnje liječenje ovisi o stadiju proširenosti bolesti. Ovisno o stadiju, pristupa se daljnjim metodama liječenja malignog melanoma.

Hemoterapija i zračenje

Hemoterapija, kaže prof. dr. Faruk Alendar, jeste način liječenja raka pri kojem se koriste različiti hemijski lijekovi za ubijanje ili sprečavanje rasta tumorskih ćelija. U terapiji malignog melanoma ovaj oblik liječenja već dugo je prisutan, ali je nedovoljne učinkovitosti, posebno kada se primjenjuje na klasičan način. Zračenje ili radijacijska terapija koristi visokoenergetske x-zrake ili drugu vrstu zraka za ubijanje tumorskih ćelija ili sprečavanje njihovog rasta.

Biološka terapija

Biološka terapija je oblik liječenja koji koristi pacijentov imunološki sistem za ubijanje ćelija raka.

- Tvari stvorene u tijelu ili u laboratorijima koriste se za direktno ili indirektno jačanje imunološkog sistema oboljele osobe. Ovaj oblik terapije zove se i bioterapija ili imunoterapija - ističe prof. dr. Faruk Alendar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.