ZDRAVLJE U KUĆI

Poslije posjete zubaru: Držati se uputa ljekara i uzimati analgetike

Avaz.ba

28.3.2018

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

Većina pacijenta danas pomoć stomatologa traži kada se pojavi zubobolja. Očekujući pomoć, mnogi nisu spremni na dugotrajnije liječenje i mogućnost boli nakon stomatološkog zahvata. Moderna dentalna medicina svodi bolove na minimalan nivo, no pacijenti moraju razumjeti da je zub organ kao i svaki drugi te da se proces liječenja može odužiti te biti bolan.

Upalne promjene

Endodontski tretman je jedan od najzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i podrazumijeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog ili traumatskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promjena. Ovisno o vrsti promjene, stomatolog će odrediti način na koji će liječiti zub. Ako je tretman završen i korijenski kanal ili kanali napunjeni, vrlo često se pojavljuje bol na zagriz i na dodir liječenog zuba.


Bol će prestati kroz nekoliko dana, potrebno je izbjegavati kontakt s liječenim zubom kako bi se pojavnost boli smanjila. Bolovi nakon endodontskog zahvata su gotovo uvijek prisutni, samo u različitom intenzitetu, sve ovisi o vrsti upalnog procesa i, naravno, o vrsti liječenja.

Moderne metode liječenja korijenskih kanala strojnim tehnikama uveliko ubrzavaju sam zahvat i tako smanjuju traumu tkiva koje poslije može rezultirati bolovima. Ovi bolovi se uglavnom mogu otkloniti analgeticima kao što je ibuprofen te traju nekoliko dana nakon zahvata.

Mumifikacija pulpe

Osim jednoposjetnog endodontskog tretmana (anestezija, vađenje živca, punjenje korijenskog kanala i postavljanje ispuna), postoji i drugi način liječenja. Kako bi se pulpa (živac) mumificirala (umrtvila) aplicira se lijek. Zbog samog procesa mumifikacije pulpe neugodna bol može biti vrlo intenzivna. Najbolja terapija je oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažila, ali ako se pojačava, potrebno se javiti stomatologu kako bi promijenio terapiju. Komplikacija koja se može dogoditi je da se kroz privremeni ispun dio lijeka nađe na gingivi, što može rezultirati jakim bolovima i „metalnim“ okusom u ustima.

Ovaj problem može nastati kada se nakon zahvata ne pridržavate uputa doktora te žvaćete na nedovoljno stvrdnuti privremeni ispun. Stoga se pridržavajte uputa i strpite se barem dva sata nakon zahvata od hrane i pića. Tada je potrebno hitno ukloniti privremeni ispun, dobro isprati dio gingive koji je bolan te ponoviti terapiju s kvalitetnijom izradom privremenog ispuna.

Nakon vađenja

Bol nakon vađenja zuba je gotovo uvijek prisutna, ali velika većina bolova može se eliminirati standardnim analgeticima. Ako rana nakon vađenja zuba boli, prvo dobro razmislite jeste li se pridržavali svih uputa koje vam je stomatolog dao. Vrlo je važno ne jesti vruću hranu ili pića, izbjegavati gazirano piće, alkohol i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će u rani stvoriti krvni ugrušak i naposljetku kost, ali ako se rana ispire ili se onemogući stvaranje ugruška dolazi do pojave tzv. “suhe alveole”.

Ukoliko je vađenje zuba bilo komplicirano te je asistent pri radu obraz držao kukama, onda je vjerovatno da ćete na području obraza kroz nekoliko dana osjetiti nelagodnu laganu bol.

Stavljanje plombe

Nakon što vam stomatolog stavi amalgamski ispun (crnu plombu), zna se javiti bolni osjećaj. Razlog toga je zato što je ispod takvog ispuna potrebno pulpu zaštititi pomoću cementa. Neki cementi u sebi imaju kiselu tekuću fazu koja nekoliko dana može izazivati neugodan osjećaj tupe boli. Ukoliko je riječ o jakim bolovima nakon postavljanja bilo koje vrste ispuna postoji mogućnost da je pulpa (živac) zuba reagirala negativno na ispun te će biti potrebno napraviti endodontsko liječenje zuba.

Ubod injekcije

Ova bol je svakodnevna pojava i sasvim normalna reakcija organizma na mjesto aplikacije anestezije. Zbog mehanike injiciranja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gdje se anestetik ubrizgava. Nakon nekoliko dana bol spontano prolazi. Kod zahvata na donjim kutnjacima anestezija obično ide duboko u područje donje vilice pa se bolovi mogu javiti prema uhu, a ne oko zuba na kojem je rađeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.