ZDRAVLJE U KUĆI

Istraživanje otvorilo put novom pristupu prevencije: Rak je moguće spriječiti!

Piše: Avaz.ba

29.3.2018

Čak četiri od deset slučajeva oboljenja od raka mogla bi se spriječiti kad bi ljudi promijenili svoj životni stil i smanjili unos alkohola, pazili na težinu, prestali pušiti i štitili se od sunca, pokazalo je novo istraživanje.

Podaci istraživanja britanskog Centra za karcinom (CRUK) pokazuju da se 2.500 slučajeva raka sedmično može izbjeći te navode duhanski dim kao vodeći faktor kod razvoja bolesti koji je odgovoran za više od 15 posto svih oboljenja.

Naučnike zabrinjava debljina i sve širi struk kod većine populacije, što je drugi najčešći (6,3 posto) uzrok raka koji se, također, može spriječiti.

Istraživači upozoravaju da je potrebno promijeniti stav javnosti o opasnostima debljine koju već nazivaju „novim pušenjem“.

Tim kaže da je stopa preživljavanja karcinoma sve veća, ali povećava se i broj novooboljelih za čak 7 posto u posljednjih deset godina.

Rezultati pokazuju i da su konzumiranje alkohola, prehrana siromašna vlaknima i infekcije uzrokovane HPV-om krivi za 3 posto slučajeva oboljenja od raka, dok je izloženost otrovnim tvarima na poslu, poput azbesta i UV zračenja, odgovorna za još 4 posto oboljenja. Zagađenje zraka, procesuirana hrana, hranjenje novorođenčadi formulom umjesto majčinim mlijekom te izloženost radijaciji krivi su za oko 2 posto oboljelih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.