ZDRAVLJE U KUĆI

Povraćanje - koji su uzroci i kada kod ljekara

"Zdravlje u kući"

28.3.2018

Povraćanje je nagon prisilnog izbacivanja sadržaja želuca. Može biti jednom zbog neke hrane koja vam nije sjela, a često povraćanje ipak je znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja. Učestalo povraćanje može dovesti do dehidracije i hroničnih stanja ako se ne liječi.

Uzroci povraćanja

Povraćanje je sasvim normalna pojava. Uzroci mogu biti jednostavni kao što je preveliki unos hrane ili previše alkohola. To nije samostalno stanje nego je zapravo simptom drugih stanja i bolesti kao što su trovanje hranom, razne infekcije, trudnoća i glavobolje.

Mogu ga izazvati i neki lijekovi, anestezija, kemoterapija, ali i Kronova bolest, probavne smetnje i bolest putovanja.

Ako povraćanje nije povezano s jednim od ovih stanja, uzrok bi mogao biti ciklički poremećaj povraćanja. Ovo stanje karakterizira stalno povraćanje i do 10 dana. Dolazi u kombinaciji s mučninama, vrtoglavicom i manjkom energije.

Ovaj poremećaj uglavnom pogađa djecu starosti oko 5 godina, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a studija iz 2012. godine pokazala je kako pogodi 3 na 100.000 djece.

Uzrokuje epizode povraćanja nekoliko puta kroz godinu, a ako se ne liječi posljedice mogu biti dehidracije, karijes i ezofagitis.

Kada treba reagirati

Iako je čest simptom nekih stanja, ponekad je i znak da hitno trebate medicinsku pomoć. Ljekaru idite ako osoba:

1. Povraća više od jednoga dana;

2. Sumnja se na trovanje hranom;

3. Ima jake glavobolje i bolove u vratu;

4. Ima jake bolove na abdominalnom području.

Krv u izbačenom sadržaju je znak da odmah trebate tražiti hitnu medicinsku pomoć. Povraćanje krvi naziva se hematemeza, a simptomi su povraćanje velike količine krvi, tamna krv u ispljuvku, iskašljavanje supstanci koje izgledaju kao zrna kafe.

Ovo se uglavnom događa zbog čireva ili nekih vrsta karcinoma, a popraćeno je vrtoglavicom.

Komplikacije nakon povraćanja

Dehidracija je najčešća komplikacija jer ne izbacujete samo hranu nego i tekućine, a dehidracija uzrokuje: Suha usta, vrtoglavice, tamnu boju mokraće, smanjeno uriniranje, glavobolje i izgubljenost.

Najčešće zahvaća bebe i djecu jer imaju manju tjelesnu masu, a i manje tekućine te im je teže spriječiti ovakav ishod.

Pothranjenost je također opasna posljedica jer nemogućnost zadržavanja hrane uzrokuje gubitak hranjivih tvari u tijelu. Osobe osjećaju vrtoglavice i slabost.

Liječenje

Liječenje nije uvijek potrebno, ali hidratacija organizma jeste. Trebate piti čiste tekućine jer sadrže elektrolite koji pružaju važne hranjive tvari koje tijelo izgubi prilikom izbacivanja sadržaja. Kada povraćate izbjegavajte čvrstu hranu jer upravo takva najviše iritira želudac.

Pokušajte povećati unos hrane koja sadrži đumbir, limunske trave ili ulje bergamota. Također važna je i promjena prehrane, a liječnici predlažu:

1. Nemasnu hranu;

2. Slane krekere;

3. Proizvode s đumbirom.

Prevencija

Kako biste suzbili povraćanje pokušajte promijeniti neke životne navike, a najčešći uzroci su učestala konzumacija alkohola, unos prevelike količine hrane, migrene, vježbanje odmah nakon obroka, stres, ljuta i vruća hrana te nedostatak sna.

Promjenom stila života možete smanjiti vanjske uzroke, ali viruse nažalost ne možete uvijek izbjeći pa ne zaboravite na važnost higijene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.