ZDRAVLJE U KUĆI

Izbjegnite stres prilikom spremanja, organizirajte odjeću u ormaru

Avaz.ba

28.7.2018

Većina ima prilično neuredan ormar, što dovodi do toga da je vrlo često nemoguće nešto pronaći pa se, umjesto da uživate u spremanju za izlazak, borite s haosom. No, to ne mora biti tako. Organizirani ormar lako je postići i rezultati će biti vidljivi odmah, a vi opušteniji. Proljeće je ionako vrijeme za čišćenje.

* Sortiranje

Prvi i najvažniji korak u organizaciji ormara je razvrstavanje i sortiranje stvari. Da biste to uspješno napravili, jednostavno izvadite iz ormara apsolutno sve što imate i pokušajte razumno odlučiti šta vam od svega treba i šta nosite. Ako nešto niste nosili barem tri mjeseca, vrijeme je da se s time pozdravite.

* Organizacija prema sezoni

Kao što većina nas ima skladište za ljeto i zimu, tako ima smisla ljetni i zimski ormar. Da biste uštedjeli prostor, kad prođe vrijeme za nošenje određene vrste odjeće, svu tu odjeću, jednostavno, spakirajte u kutije i stavite ispod kreveta ili na drugo slobodno mjesto. Ovo je, zapravo, vrlo jednostavan trik, koji će omogućiti više mjesta u ormaru i lakšu organizaciju.

* Napravite mjesta za torbe

Zašto ne biste torbe držali u ormaru? Napravite za njih posebno mjesto u ormaru - objesite ih na kukice, jer će tako zadržati svoj oblik i u slučaju ako se duže ne koriste.

* Kategorizirajte svoj ormar

Pohranjivanjem odjeće u kategorije, ormar će odmah biti posložen i lakše ćete pronaći ono šta želite. Izdvojite mjesto za traperice, mjesto za majice i tako dalje.

* Improvizirane police

Ako vam nedostaje polica u ormaru, improvizirane police od platna mogu biti alternativa. To je super rješenje, jer izgledaju dobro, ne zauzimaju mnogo prostora, a mogu se koristiti za pohranu bilo čega.

* Ladice od platna

Nekoliko ladica od platna odličan je način da se maksimalno poveća prostor u ormaru te da se zadrži urednim i čistim. Ovakva vrsta ladica savršena je za pohranu šalova, kapa, kaiša i slično. Time je omogućeno da sve te stvari pohranite na jednom mjestu, koje vam je dostupno i pregledno.

* Iskoristite vrata ormara

Vrata ormara vrlo često ostaju neiskorištena. Objesite na vrata police koje će služiti za pohranu malih stvari, koje ne znate gdje staviti.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.