ZDRAVLJE

Visoka je stopa smrtnosti od meningokokne sepse

Z. Karić

22.3.2018

Kod beba i male djece javljaju se teži oblici meningitisa, atipični, i zbog toga se teže prepoznaju, rekla nam je pedijatrica, prim. dr. Gordana Vuković. Najčešći bakterijski meningitisi kod djece do pet godina su izazvani hemofilusom influence tipa B (HiB), pneumokokom i meningokokom.

Postaviti dijagnozu

- U našem području uglavnom se javlja meningitis izazvan meningokokom tipa B. Bolest počinje naglo, visokom temperaturom, groznicom, razdražljivošću (dijete leži na boku, savijenih nogu u koljenima i kukovima i, ako ga uzmemo u naručje, dijete se uznemiri), ukočenim vratom, povraćanjem, fotofobijom, konvulzijama, poremećajem svijesti i krvavom ospom. Posljednja dva simptoma i simptomi šoka se javljaju kod meningokokne sepse - kaže prim. dr. Vuković.

Kod dojenčeta, govori, simptomi meningokoknog meningitisa su: visoka temperatura, povraćanje, nemir, razdražljivost, pospanost, često se budi uz krikove, ima napetu fontanelu (ako nije dehidrirano). Ako nađemo neki od tih simptoma kod djeteta, treba posumnjati na meningitis i što prije dijete uputiti na kliniku. Također, ako imamo dijete s teškim općim stanjem, gdje tek treba postaviti dijagnozu, treba ga uputiti na kliniku - istakla je prim. dr. Vuković.

Laboratorijski nalazi

- Visoka je stopa smrtnosti od meningokokne sepse. Javlja se najčešće zimi i u proljeće, u vrijeme viroza i gripa, pa je nekad teško prepoznati na osnovu samog pregleda radi li se o bakterijskom infektu ili o virozi. Zbog toga češće radimo laboratorijske nalaze, i to kompletnu krvnu sliku, diferencijalnu krvnu sliku i CRP. Ukoliko imamo neki od znakova meningizma, nije teško uspostaviti dijagnozu - kaže prim. dr. Vuković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.