ZDRAVLJE U KUĆI

Dodaci prehrani pomažu u eliminaciji virusnih infekcija

MDA

21.3.2018

Imunitet je glavna linija odbrane organizma protiv virusa i bakterija, bilo da se radi o djeci, odraslima ili starijima. Pad imuniteta dešava se ljudima svih uzrasta, prvenstveno zbog neadekvatne prehrane, konzumiranja previše industrijski prerađene hrane, brzog tempa života, stresa, zagađenog okoliša...

Ako se tome dodaju i česte infekcije, čiji su uzročnici virusi, onda ne čudi što moderni čovjek svakodnevno mora raditi na podizanju vlastitog imuniteta i čuvanja zdravlja.

Adekvatna barijera

Stoga se kao imperativ nameće uzimanje vitaminsko-mineralnih suplemenata, odnosno dodataka prehrani koji će tijelu osigurati dovoljno korisnih materija da bi organizam funkcionirao bez teškoća. Time se preveniraju i različite bolesti, od onih infektivnih uzrokovanih različitim virusima, do hroničnih poput kardiovaskularnih i malignih.

- Imunost predstavlja medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se suprotstavi i odbrani od infekcije, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Dobar, adekvatan imunitet predstavlja mehanizam barijera protiv različitih patogena (bioloških uzročnika bolesti), kancerogenih stanica, štetnih partikula i otrova. Možemo reći da sveukupni sistem odbrane jednog organizma predstavlja imunološki sistem - kaže neuroradiolog Emir Gušo.


On naglašava da je, da bismo što duže očuvali i unaprijedili zdravlje (fizičko i mentalno) te djelovali s ciljem prevencije nastanka bolesti kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja, bolesti metabolizma, ali i bolesti koje su posljedica izmijenjenog stanja našeg imunološkog sistema, suplementacija neophodna i treba nas pratiti od ranog djetinjstva do kasne starosti.

- S obzirom na to da živimo u vremenu u kojem smo svakodnevno izloženi različitim psihofizičkim i emotivnim naporima, naše tijelo zahtijeva adekvatan tretman, a samim tim dužni smo brinuti o svim njegovim aspektima, posebno o stanju našeg imunološkog sistema. Univerzalan odgovor kako se zaštititi ne postoji, ali je sigurno da kvalitetnim načinom života utječemo i na naš imunitet.

Svakodnevno je neophodno u organizam unositi dovoljne količine makro i mikro nutrijenata, ali i materija koje imaju izražen antioksidantni potencijal. Ove supstance u malim količinama čine sastavni dio naše ishrane, ali u koncentriranom obliku mogu se unijeti u organizam i preko dodataka ishrani - napominje dr. Gušo.

Dodaje da ne treba zaboraviti da se imunitet može osnažiti i dovoljnom količinom noćnog sna, eliminacijom unosa alkohola i cigareta te smanjenjem i udaljavanjem od nepotrebnog stresa. Osim toga, baziranjem prehrane na svježe i cjelovite namirnice, smanjenjem unosa šećera te svakodnevnim boravkom na svježem zraku i unosom optimalne količine svježe vode, zasigurno se potpomaže održavanje funkcionalnog imunološkog sistema.

Kada su, pak, u pitanju djeca, njihov imunitet je prva linija odbrane od zaraznih bolesti. Imuni sistem kod djece nije dovoljno razvijen pa se virusi i bakterije lijepe za njih. Mnoga djeca do 8. godine pate od respiratornih infekcija koje se često ponavljaju. Simptomi su poznati: crveno grlo, otečeni krajnici, upala sinusa, kašalj, teškoće u disanju, pojačano stvaranje bronhijalnog sekreta...

Kada se dijete često razbolijeva i upotrebljava lijekove, roditelji se vremenom osjećaju nemoćno, zbunjeno i samo čekaju kada će bolest ponovo napasti. Upravo iz tog razloga je briga za dobro stanje organizma i energičnost nužno potrebna za očuvanje cjelokupnog zdravlja. Učestale infekcije znak su da imuni sistem djeteta nije u dobrom stanju. Tada je posebno važno ojačati funkcioniranje imuniteta.

- Savremeni način života, uz povećan standard, donio je mnoge pogodnosti u odnosu na neka ranija vremena na našim prostorima. To je naročito izraženo u većoj količini hrane koja se nalazi i na našim tržištima i dostupna je većini. Upravo zbog toga u pedijatrijskim ambulantama, kao i bolničkim odjelima za liječenje djece susrećemo se mnogo manje s pothranjenosti u odnosu na ranije decenije, kada je to bila česta pojava.

Kvalitetni proizvodi

Međutim, kvalitet hrane koju djeca uzimaju nije uvijek zadovoljavajući u kvalitativnom smislu. Upravo proizvodnja velikih količina hrane dovodi do toga da se važni sastojci poput minerala koji se crpe iz tla, a potrebni su za rast i razvoj, ne nalaze u zadovoljavajućoj količini u jednoj voćki, ili porciji povrća koju će dijete pojesti. To je jedan od razloga zašto u današnje vrijeme dodaci prehrani zauzimaju sve više prostora u pedijatrijskoj praksi. Osim ove korekcije prehrambenih propusta, vrlo važan faktor zbog kojeg se odlučujemo na dodatke prehrani kod djece je jačanje nespecifičnog imuniteta kod djece - ističe dr. Enisa Mulalić, specijalista pedijatar.

Ljekari se, definitivno, slažu u jednom, za očuvanje dobrog zdravlja svih uzrasnih skupina, a posebno u odbrani organizma od virusnih infekcija, koje su u ovom periodu godine česte, neophodno je organizmu u cijelosti osigurati dovoljno makro i mikro nutrijenata, odnosno ojačati imunitet odabirom kvalitetnih suplemenata. Posebno je važno naglasiti da je poželjno birati kvalitetne proizvode, iz kontrolirane proizvodnje te one napravljene na prirodnoj bazi.

Za manju učestalost respiratornih infekcija kod djece

- Od dodataka prehrani za djecu preporučujem GE Kids kao vrhunski kvalitetan preparat, učinkovit, siguran za primjenu, izrađen od prirodnih sastojaka te vrlo ugodnog okusa. Uzimanje ovog vrhunski kvalitetnog dodatka prehrani smanjit će učestalost naročito respiratornih infekcija kod djece, a ukoliko do njih dođe, tok bolesti će biti lakši, izlječenje brže, a komplikacije rjeđe - kaže dr. Mulalić.

Za jak imunološki sistem djece i za sretno odrastanje bez bolesti kompanija „International Health“ u ponudi ima GE Kids, dobro izbalansiranu formulu, dizajniranu da mobilizira otpornost organizma. GE Kids je proizveden u Njemačkoj, u skladu sa standardima farmaceutske industrije Evropske unije.

GE132 i GE132+Natural su idealno izbalansirani

- GE132 i GE132+Natural su jedinstveni biološki, visokovrijedni i visokosofisticirani dodaci prehrani. Oni su istovremeno multiproizvodi, sačinjeni prema principu koktel koncepta. Njihova jedinstvenost i osobine garantiraju da redovnim uzimanjem nedvosmisleno osiguravaju organizmu mnoge značajne zdravstvene benefite.

Istovremeno, pažljivo izabrani sastojci koji ga čine također su količinski idealno izbalansirani da djeluju sinergijski. Ovakvi kompleksi su uvijek poželjniji, jer se uzimanjem više bioloških aktivnih dodataka odjednom pojačava djelovanje i efikasnost svakog sastojka posebno. To sinergijsko djelovanje je, između ostalog, jedna od bitnih odrednica koja preporučuje upravo ove proizvode.

Mnogi lijekovi te pojedini biološko-aktivni dodaci su često opterećeni mnogim kontraindikacijama, kod kompleksa GE132 i GE132+Natural kontraindikacija gotovo nema, jer se njegovo djelovanje i terapijski efekti ostvaruju kroz fiziološke mehanizme - ističe dr. Gušo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.