ZDRAVLJE U KUĆI

Kako spriječiti nastanak novih bora

Avaz.ba

5.6.2018

Malo je onih koji ne razmišljaju o tome kako spriječiti bore ili kako spriječiti nove bore na licu. Mladolik izgled je nešto čemu mnogi teže i zato nije čudno što o pravilnoj njezi kože počnu razmišljati već u dvadesetim godinama života.

Važnost rituala

Bore su dio života i životnih promjena i nije realno očekivati da ih možete izbjeći, ali ono u što smijete vjerovati jeste to da postoji način kako ih možete odgoditi barem za neko vrijeme te kako spriječiti pojavu novih.

Starenje je proces koji nije moguće zaustaviti, ali je sa zdravim životnim navikama moguće očekivati da se bore neće primijetiti i da ćete još dugo moći uživati u mladolikom izgledu kože.

Kako spriječiti nove bore? Prvo što možete učiniti i o čemu morate voditi računa je redovna njega lica. To podrazumijeva jutarnje i večernje rituale te upotrebu odgovarajuće kreme za lice.

Svakog jutra nakon umivanja potrebno je na lice nanijeti kremu koja će nahraniti kožu te je zaštititi od negativnih vanjskih utjecaja, kao i od šminke. Navečer je važno ukloniti šminku te nanijeti hranjivu kremu za lice. Tokom večernjeg tretmana treba biti nježan prema koži kako je ne biste oštetili te lagano umasirati odgovarajući proizvod.

Postoji nekoliko načina kako možete odgoditi bore na licu. Mišljenje stručnjaka je da je svakome od nas potreban odmor, jer dok spavamo, koža luči dovoljno hormona, zahvaljujući čemu će biti odmornija i elastičnija.

Unos vitamina

Smatra se kako je sunce jedan od glavnih krivaca za bore, a o tome trebaju razmišljati najviše oni koji se za vrijeme ljeta pretjerano izlažu suncu. Važno je da, bez obzira na godišnje doba, uvijek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom te da sadrži cink oksid ili titan dioksid s obzirom na to da mogu blokirati UVA zrake.

Želite li sačuvati zdravlje kože i pri tome odgoditi prirodni proces starenja kože, potrebno je pojačati unos vitamina A i E. Vitamin A je važan, jer stimulira proizvodnju kolagena, dok vitamin E možete utrljati na mjesta gdje se najviše primijete bore.

Med i mlijeko

Kožu možete pomladiti uz pomoć prirodne maske od meda i mlijeka. Potrebno je pomiješati 3 kašike mlijeka i 3 kašike meda te namazati po dekolteu, vratu i licu te držati nekoliko minuta i isprati mlakom vodom.

Masaža

Teško je zamisliti opuštanje ili bolje zdravlje duše i tijela bez masaža. Bez obzira na to za koju se masažu odlučili, jasno je kako se radi o jednoj od najboljih metoda za opuštanje. Potrebno je opustiti mišiće na licu kako bi se poboljšala cirkulacija, što će pozitivno djelovati na elastičnost kože. Za masažu je najbolje koristiti maslinovo ulje tako što ćete ga nanositi od sredine lica prema van.

Zdrave navike

Pored odgovarajućih proizvoda za njegu lica, ne treba zaboraviti na životne navike koje, isto tako, mogu utjecati na zdravlje cijelog organizma, ali i na ljepotu. Pušenje i alkohol dva su najveća neprijatelja kad je u pitanju ljepota kože s obzirom na to da usporavaju cirkulaciju i ubrzavaju proces starenja.

Prehrana

Ako razmišljate o zdravoj prehrani, na popis namirnica treba uključiti i ribu s obzirom na to da sadrži bjelančevine koje učestvuju u procesu regeneracije kože. Trebalo bi birati namirnice koje podrazumijevaju svježe voće i povrće, uz pomoć kojih će se organizmu pružiti dovoljno vitamina i minerala, što će se pozitivno odraziti i na kožu, kosu i nokte. Jelovnik bi se trebao sastojati od zdravih namirnica, u kojima ima dovoljno hranjivih sastojaka da zadovolje potrebe organizma.

Uredan san

Ne treba zaboraviti da je stres jedan od najvećih neprijatelja zdravlja, ali i lijepog izgleda. Nastojte svake noći prikupiti između 6 i 8 sati sna i pronađite način da izbacite negativnu energiju.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.